1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Мариела Йорданова: Зелената сделка изкара фермерите по пътищата

Мариела Йорданова: Зелената сделка изкара фермерите по пътищата

Коментар на земеделския производител какви са опциите за справяне с кризата

Ревизиране на Зелената сделка

Зелената сделка изкара европейските фермери по пътищата. Макар че войната в Украйна изигра ролята на катализатор. Но Европа сгреши при формирането на Зелената сделка – впрегнаха каруцата преди коня. Промените в отношенията към земята и земеделското производство трябваше да започне от фермерите, а не от политиците. И ако Зелената сделка претърпя провал, трябва да се поставят нещата наново, новите реалности, новата структура на земеделието в Европа, като се отчита приемането на Украйна в ЕС, защото ние не се съмняваме дали, а кога.

Предложение за решение

В Украйна трябва да се приемат нашите правила на производство, които са твърде радикални на европейско ниво. Ние от 15 години сме в тежки забрани и отпадане на цели активни вещества и цели групи препарати, тежки изисквания за спазване на екологични норми в производството, което изключително оскъпява нашата продукция. Ние сме на общия пазар за консумативи в Европа, произвеждаме скъпо, а изнасяме на Черноморския басейн и сме в конкуренция с Русия и Украйна. 

Или Украйна трябва да приеме, или нашето производство да се либерализира. Защото трябва да вървим към дерогация на непроизводствени площи, което е ревизия на Зелената сделка. Необходимо е да да се търсят дивиденти от кризата с Украйна, да се търси общ пазар на зърно, което е произведено по единни правила.

Зелената сделка трябва да стъпи на новите технологии, а не на административни решения и те да не бъдат взети под натиска на зелен екстремизъм. Защото ние фермерите казваме, че няма как да работим на „зелено“, когато от няколко години сме много „на червено“. Така че искаме да се отключи потенциалът на фермерския експерт и да се даде възможност на научния потенциал да се отключи. Искаме нови инструменти за справяне с климата и замърсяването на околната среда. Един от тези инструменти е въглеродно независимото земеделие и Новите геномни техники

Протестите

Ако до сега на протестите първите 3 дни излизаха недоволните, сега започнаха да излизат отчаяните. Защото отчаянието е повсеместно и е много лесно да се приключи един бизнес или семейство да спре да се занимава със земеделие. Сигурното в случая е, че няма да започне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.