1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Мария Степанчева: Настояваме за по-добри социални придобивки на жените фермери

Мария Степанчева: Настояваме за по-добри социални придобивки на жените фермери

Какви проблеми обединяват жените фермери?

 - Вие членувате в Институт на жените фермери. Що за чудо е това?

Ние решихме да създадем този Институт на жените фермери, защото жените имаме потребност да бъдем обединени в своя организация. Освен това имаме някои специфични искания относно по-ранното пенсиониране на майките фермери, многодетните майки. Искаме жените фермери да имат по-добри социални придобивки. Интересът към Института на жените фермери е изключително голям. Канени сме на срещи, за да си поставяме нашите искания, така че да можем действително да бъдем полезни на всички жени фермери. Даже и мъже фермери искат да бъдат включени в нашата организация.

 - Какви ще са основните насоки, освен социални, по които ще работите за подпомагане на жените фермери?

Подпомагане на жените фермери за осъществяване на дейността им, за която се изискват много знания. Имаме юристи, имаме икономисти за оказване на помощ и предоставяне на консултации. Също така, помощ по новата кампания за подаване на заявления за подпомагане. Нашата организация съдейства за осъществяване на контакти и при реализацията на продукцията.

 - Какви общи проблеми Ви обединяват?

Имаме големи проблеми. Всички знаете за изкупните цени на млякото. Нашата дейност е изключително трудна и заради войната в Украйна ситуацията е много тежка. Даже в момента много от фермерите не могат да си покрият разходите си. Реализираме нашата продукция под себестойност и тази разлика под себестойността трябва някой друг да е поеме. Няма кой друг освен държавата чрез субсидии да поеме тази разлика, но ситуацията в държавата не е никак розова. Това налага ликвидиране на много от животните. Много от фермерите започват да се отказват, но да се надяваме, че с общи усилия от наша страна, от страна на МЗм и на ЕС ще може да се запази българското животновъдство, което да осигури продоволствената сигурност на България.

 - Какъв е профилът на членуващите във Вашата организация жени фермери?

Това са жени фермери, които основно се занимават с животновъдство, но са с различно образование.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.