1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. На картата на света България не съществува като трюфелна страна, твърди Чавдар Чернев, търговец на трюфели

На картата на света България не съществува като трюфелна страна, твърди Чавдар Чернев, търговец на трюфели

Тази година по производство на черен летен трюфел държим една от челните позиции в Европа

- Г-н Чернев, кога за първи път чухте за трюфели и как възникна интересът Ви към тях?

Може би преди 12-13 години. Тогава за първи път се докоснах до тайнството на трюфелите и всичко свързано с тях. Закупих си първите кучета, които струваха много пари. Тогава имаше много трюфели, но нямаше никаква информация за събирането им. Беше много трудно. Сега е обратното – има много търсачи, много информация, но трюфелите са много по-малко.

 - Може ли човек да забогатее от трюфели?

Много хора си мислят, че като започнат да се занимават с трюфели са вече забогатели. Не е така. Изкарват се някакви пари. Това сезонен продукт. Няма го целогодишно. Всичко зависи от природата. Като един страничен доход през свободното време е перфектна дейност.

 - Вие в началото какво си казахте: Ще стана богат!

Абсолютно не. Беше ми супер интересно. Аз лично тогава имах друг бизнес. Занимавах се с мебели. Откакто започнах да се занимавам с трюфели, затворих бизнеса с мебелите. Започнах да работя това, което харесвам и това се превърна в бизнес - изкупувам и реализирам продукцията.

 - Не е ли рисков този бизнес?

Рисковано е в очите на хората, които не обичат новите неща и предизвикателствата. Обикалям цяла Европа и наблюдавам, че голям процент от трюфелите, които се добиват, са от плантации. Бъдещето на трюфела е добиването му в плантации, тъй като в природата той изчезва поради недобросъвестното му събиране от търсачите и ловците на трюфели.

 - Какъв е Вашият апел към хората, които търсят трюфели?

Искам да им кажа да добиват трюфела по единствения и правилен начин с куче без подръчни инструменти от рода на мотика, лопата. И до там се стигна, че имаше кон с плуг.

Всичко това довежда до спад на трюфелната популация в България. До унищожаването на местообитанието им. Съкращаването им като качество и количество. Ще стане както в Италия – 70-80 процента от добива им на трюфели е от плантации, защото те са унищожили по същия начин трюфелите.

Гледам да не купувам трюфели, които са извадени по друг начин освен с куче. Старая се да променя нрава и манталитета на хората, които търсят трюфели.

 - В България започна ли процесът по създаване на насаждения за добиване на трюфели?

Търсенето в световен мащаб е повече отколкото е предлагането и виждайки всичко това, решихме да направим собствена плантация. Започнахме да внасяме фиданки, към които има голям интерес в България. Пустеещи или трудно достъпни земи, каквито има доста у нас, са перфектни за тези дръвчета. Условията в България са идеални за няколко вида трюфели.

 - Каква е инвестицията на декар?

Всичко зависи от вида трюфел, с който са заразени фиданките, но в един декар влизат около 55 дръвчета и около 2000 лева е първоначалната инвестиция.

 - Какъв процент е прихващането на тези дръвчета?

Лесно се прихващат. Тези дръвчета са липа, дъб, бор, които много добре се адаптират към условията в България. Първото плододаване започва на 4-5 година.

 - Вие не се ли водите земеделски производители?

Това е най-интересната част, че дръвчетата гостоприемници на трюфела липсват в таблицата, в която можем да се регистрираме като земеделски производители. Те не съществуват като земеделска култура в България.

 - Каква е цената на трюфелите?

От трюфел до трюфел има разлика. Много зависи от сезона. Например, тази година е един от най-странните сезони откакто аз се занимавам с трюфели.

Първо, в Италия има ужасна суша. Нямат никакви трюфели. Т.е. сезонът при тях приключи. В Румъния трюфелите не успяха да пораснат изобщо. Същата е ситуацията и в Сърбия. Като добавим и тази ужасна инфлация. Цената в момента е около 140 лв. на микс, което е огромна цена за този период на годината. Други години по това време цената на микс е варирала от 40 до 60 лева.

 - България на кое място е по добив на трюфели?

Тази година по производство на черен летен трюфел държим една от челните редици в Европа.

Това, което искам да направя от много години, е да популяризираме с моите колеги българския трюфел по света. Нашия трюфел, който изнасяме за най-големите преработватели Италия и Франция, те го препродават като италиански и френски. На картата на света България като трюфелна страна не съществува.

Интервюто взе Диана Александрова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.