1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Нихат Кабил: Следващите 10 години ще бъдат преломни за земеделието в Европа

Нихат Кабил: Следващите 10 години ще бъдат преломни за земеделието в Европа

Задава се ново поколение технологични фермери, прогнозира бившият министър на земеделието

 - Г-н Кабил, доста кръстопътно време пред земеделието, нестабилна политическа обстановка в България. Фермерските протести в Европа не спират. Какво ще се случи, след като през юни месец избираме нов Европейски парламент?

Предполагам, че ще има едно затихване на фермерските протести, без да бъдат „вдигнати” от дневния ред на Европа. Тези протести са реакция на всичко онова, което в мандата на тази ЕК и този ЕП много стремително, много ударно беше гласувано като Зелена сделка, с изключително високи изисквания и голямото натоварване на европейските земеделски производители по отношение на екологичните практики.

timak-agro

Ще има едно ново очакване - новата ЕК, която надявам се да бъде структурирана до края на годината, от каква позиция ще тръгне – тя трябва да е на дълбоко осмисляне на проблема в земеделието на Европа. И на база на това осмисляне - какво ще предлага и съответно ЕП, заедно със Съвета какво ще гласуват.

 - Влизането на Украйна ЕС няма ли тотално да промени философията на ОСП?

Не само влизането на Украйна в ЕС. Аз имам едно вътрешно усещане, че следващите 10 години ще бъдат преломни за земеделието в Европа. Разбира се, членството на Украйна в ЕС ще даде своето отражение, неминуемо е. Но то ще даде отражение в посока намаляване на средствата. Защото един много голям в световен мащаб земеделски производител ще седне на нашата маса. И както всички останали страни-членки, Украйна трябва да внася в общата каса на ЕС 1% от своя брутен вътрешен продукт. Тук въпросът е какъв процент ще внася тя.

Украинските фермери ще бъдат принудени да спазват изискванията, които и нашите фермери спазват, но ще бъдат един много силен конкурент. Това ще промени структурата на земеделието в България. Един такъв мощен конкурент на север от нас в зърнопроизводството и то в Черноморския регион ще постави нашите земеделски производители в една много силно конкурентна среда.

 - Евродепутатът Атидже Алиева - Вели съобщи, че влизането на Украйна в ЕС ще намали директните субсидии на всички останали държави членки с 20-30%. Това ще промени ли подпомагането изобщо?

Аз мисля, че във времето напред ЕС неминуемо ще се откаже от Първи стълб и директните плащания.

Втората важна тема е всичко онова, което се случва в технологичен аспект като развитие - изкуственият интелект, роботизацията, масовото използване на дронове, новите технологии, за да вдигаме конкурентоспособността. Аз мисля, че в хоризонт от 10 години ще има драматични промени в тази посока. Задава се ново поколение фермери – технологични фермери. Мисля, че оттам нататък земеделието ще бъде една от най-високо интелектуалните професии.

 - Нашата картина в момента как я виждате?

Аз забелязвам в разговорите и в погледите на нашите земеделски производители напрежение. Прави ми впечатление, че го няма онзи ентусиазъм от предишните години.

Но съм оптимист, защото храна винаги ще се търси. Земеделието трябва да бъде национален приоритет - с цялостен набор от закони, от действия и подготовка на обществото да приеме този факт. Храната винаги ще бъде ключов ресурс, затова земеделието наистина трябва да се превърне в национален приоритет. И то не само на думи.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.