1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Николай Колев: Нестабилната политическа обстановка води до забавяне на плащанията към земеделците

Николай Колев: Нестабилната политическа обстановка води до забавяне на плащанията към земеделците

Създаването на Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци няма да помогне, единственото решение е кооперирането, твърди председателят на Съюза на Дунавските овощари

Г-н Колев, в каква степен украинската помощ ще подпомогне сектор „Овощарство“?

Тази помощ за нас е жизнено необходима. Ние много се борихме за нея, защото последствията от войната в Украйна все още са налични - това са високите цени на препаратите, на торовете, горивата. Чухме от г-жа Атидже Алиева, че има вариант помощта да бъде удължена, за което ние силно се надяваме. Последствията от войната все още оказват негативно влияние върху нашето производство и съответно нашата себестойност. Това трябва да бъде компенсирано, за да бъдем конкурентоспособни на пазара и на пазара на плодове от трети страни.

Какъв е пазарът в момента за сектора, при тази висока себестойност?

Ние продаваме близко до себестойност. Някои продукти са под себестойност. Има огромен внос традиционно от Турция. В последните години доста стока се вкарва от Македония и от Молдова, което е пряко свързано пак с войната в Украйна.

За съжаление, влизането на Украйна в ЕС още повече ще утежни това положение, защото през последните години те много инвестират в производството на плодове. При тях разходите са изключително ниски. Украинските стопанства са огромни за нашия мащаб и едно огромно количество продукция ще залее европейския пазар.

Какво е решението за вас?

Решението е цялостна промяна на ОСП, за да може след влизането на Украйна в ЕС, нашето подпомагане да остане стабилно, а не голяма част от средствата по ОСП да се излеят там и всички останали европейски фермери да пострадат от това.

С 20 до 30% ще паднат преките директни плащания към всички европейски фермери при влизането на Украйна в ЕС. Затова на ниво Брюксел се дебатира дали да не отпадне изобщо директното подпомагане.

Точно така е. Ако Украйна влезе в ЕС, това означава, че европейските фермери ще са с 20 до 30 процента по-неконкурентоспособни в сравнения със сегашната ситуация. А те вече са на прага на конкурентоспособността заради всички ограничения по Зелената сделка, които налагат допълнителни разходи и намаляват добивите. Очертава се едно недобро бъдеще за европейските фермери, а да не говорим, че се обсъжда вариант, в който ОСП напълно да отпадне и финансирането да стане през държавни механизми, което е много неясно и ще доведе до големи сътресения в сектор Земеделие.

Планираното създаване на Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци ще помогне ли за пазарната реализация?

Ние алармирахме, че това нещо е неработещо, в никакъв случай няма да проработи. Ще се изхарчат едни средства и в крайна сметка с нищо няма да се помогне на фермерите.

Защо?

Никъде в Европа не е направено така. Това не е начинът. Ще се създадат едни пунктове. Първо, че няма кой да ги управлява. Управлението ще е неясно. Ще има възможности за големи спекулации. Просто няма да работи.

А кой е начинът? Ваши колеги оранжеристи казват, че държавата трябва да застане зад един български бранд „Български плодове и зеленчуци“ и да помогне с една опаковка, например.

Това не е абсолютният вариант, защото за да излезем с български бранд, трябва да имаме еднакво качество. Производителите ползват различни схеми за растителна защита, различни торове и няма как да изкарат един продукт, който да е унифициран и с еднакво качество.

Единственото решение е кооперирането, но за съжаление законодателно в момента в България това не може да се случи. Правят се малки сдружения със стопанска цел от 6 производителя. Най-често това са един или двама по-големи и няколко по-малки. Това също е някаква стъпка напред, но не решава глобално проблема. За да имаме едно силно и конкурентоспособно производство, трябват големи сдружения с десетки производители, с обща растителна защита, с обща схема за торене, с еднакви сортове, за да може да се изкара един унифициран продукт и достатъчно големи обеми, които вече да са конкурентоспособни на европейския пазар, защото всички големи пазари работят в брой камиони, а не в килограми.

Отново отиваме на избори - това изнервя ли допълнително обстановката във вашия бранш?

Разбира се. Ние до последно очаквахме да има работещ кабинет. Всички знаем, че в една неясна политическа обстановка процесите по плащанията спират. Това ще се отрази пряко на земеделските производители и в частност на овощарите, защото плащането по обвързаната подкрепа беше изместено в края на април - началото на май, което е прецедент в историята на това плащане. Винаги го получаваме в началото на март. Тези средства са жизнено важни за овощарите и тази неясна политическа обстановка още повече утежнява положението, в което се намираме.

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.