1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Пламен Пенчев: Украинската помощ не е фактор за оцеляването на сектора

Пламен Пенчев: Украинската помощ не е фактор за оцеляването на сектора

Произведохме зърно на високи цени, изкупната цена е под себестойност, твърди земеделският производител от Бяла Слатина

 - Г-н Пенчев, какви са основните производствени проблеми на земеделците, които доведоха до обявените протестни действия?

Изкупната цена на продукцията е основен проблем. Цените са много ниски на фона на тежките разходи, които правим за единица площ обработваема земя. Екстремните климатични условия, скъпите торове и ПРЗ през 2023-та рефлектират върху себестойността на зърното през настоящата година.

Другият голям проблем са зелените изисквания, които ни се налага да спазваме. Това е огромен бич за сектор Зърнопроизводство. Тези наши задължения подлежат също на големи разходи, които правим, за да ги изпълняваме.

 - На прага на нов стопански пролетен сезон сме, дали има светлина в тунела?

Говори се, че цената на новата продукция ще е на още по-ниски цени. В същото време цената на препаратите за растителна защита и на семената за посев не са спаднали. Дори в сравнение с миналата година още са се увеличили.

 - Какви са разходите на декар?

Разходите на декар излизат на около 160-170 лв. и като включим средната рента за района на Враца, която е 70 лв./дка, всеки може да пресметне. В момента пшеницата я продаваме на 360 лв./т. Това е смешно.

 - Как конфликтът в Украйна се отрази на стопанството Ви и на финансовия му баланс?

Войната в Украйна доста повлия на производството ни и най-вече на търговията на продукцията, която произвеждаме. Украйна произвежда зърно с по-ниска себестойност и не спазва зелените изисквания на Европа.

 - Оптимист ли се за така наречената компенсаторна украинска помощ?

Такава помощ със сигурност ще има, но тя няма да реши проблема в зърнопроизводството. Не че няма да е помощ, тя ще помогне на сектора, но за в бъдеще, ако продължават така нещата, секторът няма да е в цветущо положение. Сектор Зърнопроизводство единствено може да оцелее с високи добиви и с нормални продажни цени. Украинската помощ не е фактор за оцеляване на сектора.

 - Прогнозата Ви - ще има ли фалити?

Както вървят нещата е неизбежно. Ще отпаднат земеделци, които нямат добра финансова дисциплина и не спазват някои правила, които са важни не само за зърнопроизводството, а за всеки един бизнес. Не може да харчиш повече, отколкото печелиш.

 - Наложително ли е да има Закон за рентата?

Земеделците сами повишиха рентите. Според мен наемът на земята трябва да се определя като процент от добива. Арендодателят и арендаторът трябва да бъдат коректни един към друг. Като получим по-висок добив, ще има по-високи ренти, като има по-добра цена на зърното и парите за наем ще са по-големи. Защото при сегашното положение тези цени, които се обявяват в някои райони, са недопустимо високи и е непосилно да бъдат платени. Поради тази причина ще има такива колеги, които ще отпаднат от пазара.

 - Каква е рентата на Вашето стопанство?

Ние поддържаме една справедлива и балансирана рента от порядъка на 55-60 лв./дка и си я плащаме. Който арендодател не е съгласен, просто го освобождаваме да търси друг колега, който да му даде по-висока рента.

 - Ще продължава ли да върви нагоре цената на рентата?

Не виждам как ще върви цената й нагоре при тази ситуация в сектора, в която светлина не виждам. Пазарът на земя в момента е замрял, никой не купува, интересът е спаднал.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.