1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Румен Порожанов: В Европа затварят производства – заради недалновидни политики

Румен Порожанов: В Европа затварят производства – заради недалновидни политики

Нашият голям проблем са търговските вериги, твърди бившият земеделски министър

 - Г-н Порожанов, всички говорят за обединение на земеделския бранш. Защо е толкова трудно това да се случи?

Проблемът е, че става дума за едни пари. Когато има едни бюджети, те винаги се разпределят по определени критерии и тогава вече започват несъгласията между браншовете - овцевъди срещу говедовъди, овощари срещу зеленчукопроизводители. Те заедно - срещу оранжерийното производство, зърнопроизводителите срещу останалите и винаги всеки се счита за ощетен. Разбира се, за мен в много случаи това „ощетяване“ е част от позицията да се направиш на недоволен. Аграрният бранш е огромен, с много интереси и трудно би бил обединен, но това обединение все пак се случи - в две аграрни камари, които имат своята разнородност. Няма как да имаме само една камара - нека да не се заблуждаваме. Двете камари трябва да са много силни. Да работят много добре, в симбиоза, с добра комуникация.

 - Като казвате, че става дума за пари, субсидиите какви проблеми решават?

Какво означават 50 хиляди лева украинска помощ за един голям зърнопроизводител? Тази помощ ще поправи ли проблемите с конюнктурата на пазара, с цените на зърното и т.н. Не, нищо няма да поправи. Тук беше въпросът някой да вземе едни пари и да се каже: Ние договорихме помощ за зърнопроизводителите. Да, много от тях са се нароили. Един има десет фирми и така ще вземе повече. Това бяха едни преговори за спорта. Зърнопроизводството е бранш, който десет години работеше в прекрасна конюнктура. Направиха се много инвестиции. Имаме много модерни и високоефективни стопанства. Но подобни плащания аз лично не ги възприемам. Плащанията трябва да отидат там, където са необходими.

Големият проблем е в българските търговски вериги. Аз не можах да се преборя. И други мои колеги не можаха да се преборят, защото там се надгражда една цена минимум 40 процента. Това надграждане на цените удря българските производители, които на всичкото отгоре получават плащанията си разсрочено. Като казваме, че нямаме български стоки, причината е, защото веригите заемат все по-голям пазарен дял. Ние не можем да ги изключим, но трябва да има регулация, защото тези цени са изключително високи. Тези високи цени удрят всеки български гражданин, а българският гражданин вече е беден.

И в другите европейски държави също се наблюдава обедняване на населението. Всички се оправдават с войната, вече нямаме евтини горива. Истината е, че се затварят производства - заради недалновидна политика на европейските правителства.

 - Създаването на реално работещи кооперативи – това решение ли е, за да се влезе по друг начин в търговските вериги?

Сигурно е решение, но аз не го виждам като приложение в България. За кооперативи говорим от десетки години. Кооперативите имат затворен цикъл на производство, преработка и търговия. Тук тепърва това да се прави смятам, че е нереалистично. Би било добре, но в тези сложни времена и отношения ние вече не си вярваме един на друг.

 - Какво ще се промени, когато Украйна стане член на Европейския съюз?

Първо, до 2027-ма година нека видим какво ще представлява Украйна. Земеделците там ще трябва да спазват нови изисквания и те ще влязат на европейския пазар с европейски себестойности, цени и изисквания. Така че Украйна няма да е толкова страшна, когато влезе в ЕС.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.