1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Слави Трифонов: Всеки иска да е вожд и да има влияние

Слави Трифонов: Всеки иска да е вожд и да има влияние

В бранш „Плодове и зеленчуци“ от 30 години сме раздробени, твърди председателят на Националната биоасоциация

 - В контекста на войната в Украйна и на последвалите кризи, състоятелни ли са зелените амбиции на Европейската комисия?

Мисля, че точно войната определя политиката в ЕК, включително и в земеделието. В ЕК няма пари заради войната. Моето лошо усещане е, че светът върви към продоволствена криза, включително и България. Вече 20 години съм директно в земеделското производство и в преработката и това, заради което ще се откажа, е липсата на работна ръка. Идват поколения, на които не им се работи в хранителната промишленост и земеделието, затова мисля, че ни чака продоволствена криза.

Според мен, твърде малко се прави за младите хора. Имам три деца и нито едно не иска да ме наследи. Не искат да се занимават със земеделие и с преработка.

 - Министър Вътев подхвана сериозно темата за напояването. Това стъпка в правилната посока ли е?

На 150 % съм съгласен и съм твърдо „за“. На някои от предшествениците на министър Вътев съм задавал много често въпроса - през програмния период 2014-2021 - какъв е делът на проектите за напояване от общия дял на Програмата за развитие на селските райони. Аз твърдя, че е под 1%. При мен лично, въпреки че напоявам, поради сушата за три години ми изсъхнаха 1800 череши. Миналата година съм презасадил 500, сега съм заявил 1300, за да ги попълня. Това не трябваше да се случва.

 - Как ще коментирате разделението в земеделския бранш?

В бранш „Плодове и зеленчуци“ от 30 години сме раздробени и още повече се раздробяваме. В биобранша е същото. Трябва да се явяваме пред управляващите с предварително одобрена позиция между нас. Министерството не може да бъде упреквано. Министърът, като получи 15 разнопосочни информации и позиции, какво да реши? В този смисъл, раздробяването и разделението са най-вредни за нас самите.

 - Националната биоасоциация е член на Българската агрохранителна камара. Преди нея се създаде още една, както и Български фермерски съюз. Доскоро България не членуваше в Копа и Коджека, сега има две свои представителства. Отново пример за разделение, нали?

Казвал съм на колегите - нека да направим една камара, да си съберем членовете и да направим един избор на председател, като всеки преди това се оттегли от поста си. Никой не е съгласен. Всеки иска да е вожд и да има влияние. Затова сме на този хал.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.