1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Томас и Христос от Гърция: Не може биопродуктите да са по-евтини от конвенционалните, но това се случва в Гърция

Томас и Христос от Гърция: Не може биопродуктите да са по-евтини от конвенционалните, но това се случва в Гърция

Бум на биоземеделието в Гърция заради субсидии

 - Вие сте носители на наградата Европейски биофермер за 2023 г. С какво вашето производство привлече вниманието на журито на конкурса?

Томас: Отглеждаме 1200 овце и 150 кози по биологичен начин. Произвеждаме нашите фуражи за животните. Имаме мандра за млечни продукти и продаваме почти 85 процента от продукцията на не повече от 13 км от фермата.

Христос: Баща ни е отглеждал крави за мляко. Преди да дойдем да учим в България, приключихме с кравите и започнахме да гледаме овце, защото тогава цената на кравето мляко от 0,47 евро беше паднала на 0.27 евро. Нямаше как да продължим с това и започнахме овцете.

 - Какво ви свързва с България?

Томас: С брат ми сме завършили Лесотехническия университет в София. Аз учих агрономство, а той - ветеринарна медицина. Там учихме за биологичното производство. Всичко, което сме научили в университета, го прилагаме в нашата ферма. Не беше лесно. Трябваше да направим много експерименти, докато достигнем до днешното ниво.

 - Имате ли достатъчно пасища за животните и колко сте зависими от тях?

Томас: Животните се отглеждат пасищно, защото субсидиите се дават заради пасищата, а не се дават на животните. Голям проблем при нас е, че например манастири имат пасища, но не ги дават на животновъдите и субсидиите отиват на манастирите без да имат животни.

 - Каква е цената на продуктите, които произвеждате?

Томас: В Гърция в момента козето мляко е 1 евро на кг, овчето мляко е 1.50 евро, а кравето - от 0,43 до 0,47 евро.

Като биопроизводители вземаме от 3 до 5 евроцента разлика при млякото и 50 евроцента за месото.

 - Каква е цената на козето сирене в Гърция?

Христос: Не можеш да влезеш в един супермаркет и биологичното да е по-евтино от конвенционалното, което обаче става в Гърция. Козето и овчето сирене от мандрите тръгва на цена 7.50-8 евро. Кравето сирене струва от 5 до 6.50 евро. Това са цените от мандрите.

В търговската мрежа овчето сирене струва 12-13 евро/кг, може да стигне и до 21 евро. Козето сирене е над 11 евро, а кравето сирене е от 8 евро нагоре. А козето мляко в магазините е 2,60 евро на кг.

 - Има ли много гръцки земеделци, които искат да станат биологични?

Томас: В Гърция миналата година имаше бюджет за биологични земеделци в размер на 700 милиона евро, защото имаше много заинтересовани.

 - Страх ли ви е от работа?

Томас: Не. От малки работим.

 - Какви са амбициите ви?

Томас: Да оцелеем в следващите пет години.

 - Най-трудните ли са те?

Томас: Да. В момента унищожават всички земеделци в Европа.

 - Кой ще ни храни?

Томас: И България, и Гърция не може да произвежда цялата необходима продукция за населението. Някои продукти изнасяме, но повечето внасяме, както е и при вас. Ние имаме голям проблем с вносни продукти, на които слагат етикет, че са гръцки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.