1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Валери Велев, зеленчукопроизводител: Нямаме силно лоби, което да защитава интересите ни

Валери Велев, зеленчукопроизводител: Нямаме силно лоби, което да защитава интересите ни

 - Вие сте представител на т.нар. чувствителни сектори. Смятате ли, че зеленчукопроизводството е приоритет в днешната аграрна политика у нас?

Зеленчукопроизводството никога не е било приоритет на нашата държава. Ние не сме в нейните стратегии. В нашия сектор смее предимно много малки производители, като обем. Всеки един от нас колкото и голям да е, той е малък в сравнение с един зърнопроизводител, който гледа стотици хиляди декари. Затова те си имат лоби. Те си имат хора, които защитават тeхните интереси. А ние сме много разединени. Това ни е слабото звено в нашата организация.

 - Т.е. твърдите, че вие нямате лоби.

Ние нямаме лоби, което да може да защитава нашите интереси там, където трябва.

 - През настоящия програмен период вашия сектор подлежи на добро подпомагане.

Ако сравните това, което се дава на зеленчукопроизводителите, с това, което се дава на зърнопроизводителите, ще видите, че нещата не са равностойни. Защо. Защото. Да вземем субсидиите като отправна точка. Субсидиите, ако ги погледнем от гледна точка на процент от разходите, зеленчукопроизводството се субсидира с 5% от себестойността на продукцията. В зърнопроизводството се подпомага сигурно 50% от себестойността. Това според вас справедливо ли е. Нали всички сме хора. Всички се борим на насъщния хляб. За едни нещата се получават, за други - не.

 - Какви средства трябва да бъдат дадени на сектор зеленчукопроизводство, за да може стабилно да стъпи на краката си?

За да имаме силно развит сектор зеленчукопроизводство, трябват много неща. Субсидията е най-малкото нещо. Имаме проблеми с напояването. Водата е много скъпа. За да започна да поливам, аз трябва да платя такса на декар. Защо да я плащам тази такса. После плащаме водата. Тази година съм платил 120 хил. лева вода на Напоителни системи. Имам изразходени 80 тона нафта, която е отишла за поливане. Полива се по 15 пъти на сезон.

 - Г-жа Милтенова коментира, че много производители намаляват площите и въобще производството. При Вас така ли е?

Намалих площите с пипер. Преди 3-4 години гледах 500 дка пипер. Сега са 150 дка. Догодина ще гледам 100 дка. По-догодина не знам.

Инвестирал съм в много машини за зеленчукопроизводство. Имам хладилна база. Имам амбалаж. Имам поливни инсталации. Всичкото това нещо в един момент ще бъда принуден сигурно да го продам. Защото отстрани нещата изглеждат много розови, но те не са така. Хората обикновено гледат стоката на пазара. Примерно, пиперът е 2 лв. Два лева е на пазара, но при мен е 0.80 стотинки. Веригите. Тяхната политика не знам как да я нарека, но те търсят цена, цена, цена, но след като намерят цената, при тях стоката не е по-евтина за потребителя. Веригите са едно необходимо зло, но те трябва малко да преосмислят политиката. На тях им е най-лесно за внасят от чужбина, защото там всичко не че е по-евтино, а е калибрирано, заготвено.

 - Как трябва да подходи МЗХГ към зеленчукопроизводството. Да го стимулира. Сигурно има опорни точки.

Министерството на земеделието първо трябва да събере бранша. Да събере реалните производители. Да се изгради стратегия. Да се направят технологични карти за всяка една култура. Да се знае тази култура какви са й разходите, от какво се нуждае и когато трябва да се дават помощи, те да имат тези карти.

Нашите съюзи непрекъснато говорят, срещат се, но никой не чува това, което трябва да се направи. Те чуват това, което им е изгодно и се оправдават непрекъснато с Европейския съюз, защото той не знае, не разрешава и не може.

 - Можеш ли да станеш богат от зеленчукопроизводство в България?

Няма как да станеш богат, защото всяка година каквото изкараме, ние реинвестираме в амбалажи, в машини. Изискванията непрекъснато се увеличават. Ние намаляваме площите и няма как да станем богати. Защо се занимавам със зеленчуци, това е интересният въпрос. Защото обичам зеленчуците, не за друго. Ако съм нормален човек, няма да гледам зеленчуци.

 - Ще го има ли зеленчукопроизводството, в частност пипера...

Зеленчукопроизводството ще го има. Ще го има винаги, защото и нас ще ни има. Въпросът е в какви количества, в какви обеми ще произвеждаме пипер. Ако не се вземат мерки, за да се оправи положението с пиперопроизводителите, малинопроизводителите, доматопроизводителите, с всички зеленчукари и овощари, нещата няма да вървят добре. Всички ще се свиваме, свиваме.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.