1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Йордан Чорбаджийски: Новата власт да се вслушва в гласа на браншовиците

Йордан Чорбаджийски: Новата власт да се вслушва в гласа на браншовиците

Лозаро-винарският сектор изпрати тежка година, казва председателят на УС на Лозаро-винарската камара

- Г-н Чорбаджийски, тежка ли беше изминалата година за лозаро-винарския сектор?

Изпратихме изключително тежка година. Предвид ковид ситуацията и мерките, свързани с нея, заведенията дълго време останаха затворени. Летният сезон също беше изключително слаб – чуждите туристи ги нямаше, разчитахме само на българските. Затова мога да обобщя накратко – много трудна 2021 година.

- Получихте ли адекватна подкрепа от страна на държавата?

Винопроизводителите получиха средства по кризисната мярка за съхранение на вино и това им даде глътка въздух. Успяхме да извоюваме за лозарите отново да бъдат пуснати ковид мерките. С това се изчерпва цялото подпомагане към сектора от страна на държавата.

- Преработватели на мляко, месо и хляб поискаха намаляване на ДДС за храните и напитките от 20 на 9% - каква е вашата позиция?

Ние изцяло подкрепяме това искане. Подобна мярка наистина би била антикризисна в тези тежки за всички времена. Наясно сме, че тя няма как да се приложи към вината и високоалкохолните напитки, но като браншова организация заставаме зад искането на нашите колеги. След като 25 държави в Европейския съюз го направиха, защо ние да не можем? Нашите евродепутати би трябвало още по-сериозно да работят в Брюксел за българското земеделие - особено по отношение на това, всички производители да имат достъп до по-качествена суровина и то на по-ниски цени.

- Какви са вашите очаквания към новата власт?

Надявам се новата власт да има добра комуникация с браншовите организации, защото сам по себе си нито един човек не може да разбира от всичко. Затова разчитам на регулярни срещи, нищо да не се прави на тъмно и властимащите да се вслушват в гласа на браншовиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.