1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Забраната върху украинския внос има ефект за сектор „Зърно“

Забраната върху украинския внос има ефект за сектор „Зърно“

Приех да стана съветник на министъра на земеделието и храните, след решение на УС на НАЗ, казва председателят Илия Проданов

- Г-н Проданов, производителите и преработвателите на слънчоглед проведохте първа среща в земеделското министерство. Въпреки добрия диалог, стана ясно, че много възпитано и неотстъпчиво всеки пази своя интерес - преработвателите настояват да падне забраната на внос на слънчоглед от Украйна, зърнопроизводителите искат точно обратното – да бъде удължена. Как ще намерите баланса и какъв ефект има за вас забраната?

От момента на въвеждане на забраната до сега има търговия на слънчоглед – от порядъка на около 200 хил. тона на месец, което е прилично ниво. Другото важно е, че цената на олиото не се повиши, а цената на слънчогледа за нас като производители, се повиши с около 120 лв./т. Това за нас е достатъчно ясен показател, че забраната има ефект. Трудно ще достигнем цена от 1000 лв./т, но всеки лев изкупна цена отгоре за нас е по-малка загуба. От едната страна на тази агрохранителна верига сме ние като производители - с идеята да реализираме по-малка загуба, от другата страна са преработвателите, за които стои въпросът да направят по-малка или по-голяма печалба.

Sembodja embed

- Защо приехте поканата да станете съветник на министъра на земеделието и храните?

Предложението дойде неочаквано за мен. Министър Вътев ми се обади лично, никога преди това не бях комуникирал с него по телефона. Направихме среща, след това инициирах управителен съвет на НАЗ и решението да стана съветник го взехме заедно. Претеглихме плюсовете и минусите, и решението беше взето от всички регионални структури на асоциацията – чрез гласуване. Обявих още от първия ден, че не ставам съветник от мое лично име, а като председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

- В социалните мрежи има провокативни въпроси към Вас – в конфликт на интереси ли сте или сте Троянски кон в качеството си на съветник на земеделския министър?

Следя социалните мрежи, знам за какво говорите. Приел съм изцяло негатива от ситуацията, в която се намирам. Да, Троянски кон съм, защото работя в полза на бранша. Още в началото заявих на министър Вътев, че няма да съм удобен за никого в МЗХ. Той отговори, че за него това не е проблем, че идеята е да се работи и да се решават проблеми.  

Вероятно не съм удобен на администрацията, но мисля, че съм конструктивен и успявам в някаква степен да помагам. Министерството на земеделието и храните е огромна структура и човек, наблюдавайки отвън, дори не може да си представи естеството на работата в нея – процесите са страшно динамични и са свързани с огромен брой хора. Убедих се сам, че е така. Наясно съм, че проблемите не могат да бъдат решение за кратко време, особено тези, свързани с поземлените отношения, с напояването. Не е полезно за целия аграрен сектор да има министър за 6, за 9 месеца или за една година. Политиките в земеделието трябва да се планират дългосрочно – с хоризонт от 10-20 години, дори и повече. За да има ефект от тях.

- Имате ли политически амбиции, г-н Проданов?

Към момента нямам такива. Като съветник на министъра съм воден единствено от идеята да решаваме проблемите в земеделието – докъдето това е възможно. Ако установя, че вече съм изчерпал своите възможности в качеството си на съветник, без колебание ще се оттегля. Имам семейство и бизнес, моята истинска работа е на полето. И винаги с удоволствие ще се върна към нея. Благодарен съм на моето семейство, че ме подкрепя.

 

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.