Адювантите с порочен разрешителен режим

Снимка:

Пламен Лазаров, агроном, представител на бизнеса

-Г-н Лазаров, адювантите, като част от схемите за растителна защита, на какъв режим са по отношение на разрешаване за употреба и използване?

Адювантите са надценени като ефект и подценени по отношение на здравето на хората. Начинът, по който те се пускат на нашия пазар, е порочен. Ние сме единствената държава, която разрешава на пазара да излязат адюванти по този начин. Това са химически продукти. Самият факт, че европейският законодател е предвидил те да бъдат на разрешителен режим, означава, че в тях може да съществува нещо, което би могло да застраши здравето на хора, животни и околна среда. Не знам кой е решил, че докато се изчаква приемане на европейския регламент за реда за разрешаване на адювантите, ние трябва безпрепятствено да ги пускаме на пазара по най-либералния начин. Има неща, които не бива да бъдат либерализирани. За включване на тези продукти в регистъра заявителят нищо не дава като информация. Какъв е ефектът, къде са изпитвани, как влияят на културните растения, приложени заедно с друг продукт за растителна защита. И най-важното - каква е тяхната токсикология.

-Що е то адювант?

Адювант може да бъде прилепител, който се слага към даден пестицид, за да не се отмива той. Той омокря равномерно надземните части на растенията, намалява повърхностното напрежение, за да може листата да бъде покрити равномерно с работен разтвор. Адюванти могат да се сложат и за цвят, но така или иначе това са химически продукти.

-В крайна сметка, какво съдържа един адювант?

Всичко може да съдържа. У нас не се знае какво има в тези адюванти, които са включени в регистъра и на базата на което могат да бъдат пускани на пазара и употребявани. Една част от тях идват от много реномирани фирми. Те знаят какво има в тях, те могат да дадат отговор, те могат да подготвят документация, но никой не им я иска и те минават. Но по този ред минават и продукти, които може да са така нареченото гаражно производство. Изключително опасно е това.

-Вече има адюванти, които са част от формулации. Означава ли, че съмнения по отношения на тях не бива да има?

Съмнения не бива да има към адювантите, които са част от състава на определен пестицид. Те са проверени. В този случай вече говорим за коформулант и минавайки на разрешаване на продукта за растителна защита, заедно с него минава и информацията за коформулантите и адювантите, които влизат в състава им. Но когато те се използват отделно, вече трябва да бъде направено изследване, придружено със съответната документация.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.