Грийн Граунд е „зелена“ компания, с идея за бъдещето на природата и опазване здравето на хората

Снимка:

Борислав Рангелов, управител на Грийн Граунд

- Грийн Граунд е една от най-младите компании в агросектора у нас. Разкажете как решихте да я създадете и каква е основната й дейност?

- Насочих вниманието и усилията си в този сектор, на първо място, защото България е страна с традиции в земеделието. Отрасълът се развива и ще се развива в бъдеще, като тенденциите за това са трайни и устойчиви. На второ място, но не и по значение, е това, че имам възможността да представлявам за България и Балканите компании, които произвеждат органични и естествени продукти. Чрез тяхната употреба се намалява значително нуждата от използване на минерални торове при конвенционално отглеждани култури. Същевременно, част от предлаганите продукти са сертифицирани за приложение в биологичното земеделие. Това ми дава възможност да утвърдя на пазара имидж на „зелена“ компания, с мисъл за бъдещето на природата и здравето на хората.

- Защо се спряхте на продуктите на полската компания Екодарпол, как стартирахте сътрудничество, кои продукти ексклузивно предлагате у нас?

- Полската компания Екодарпол е утвърден лидер, отличаван многократно за качеството на продуктите си. Една от наградите, с които 3 години подред фирмата е удостоявана, е призът „Най-добър продукт в Полша“ за 2014, 2015 и 2016 г., присъден за течния тор и почвен подобрител Хумус Актив. Уверено твърдя, че с полските ни сътрудници се харесахме още от самото начало и разбрахме, че можем да градим общо бъдеще. В бизнеса е както в живота – успешните партньорства се градят на доверие и взаимност. Грийн Граунд притежава ексклузивитет за цялата гама продукти, произвеждани от Екодарпол. Въпреки краткия период на съвместна работа, успяхме да докажем, че сме достоен техен представител.

- Вие представлявате и една немска компания за торове, с какво са интересни нейните продукти?

- B+H Solutions е компания, която разработва торове по изцяло нова за земеделието технология. Нанотехнологиите придобиват все по-широко приложение в различни сфери от живота ни, към днешна дата и земеделието става една от тях. При нанотехнологиите фокусът е насочен към наносреброто. Наносреброто е материал, който не е по-различен от това, което познаваме като сребро. Когато за първи път научих за Агро Аргентум, чиято основа е наносреброто, направих проучване. Интересното беше, че в различни епохи и цивилизации най-старите предмети, които открих, са свързани с храната на хората.

Причината за това е, че благородният метал има силни антисептични свойства. От друга страна, начинът и степента му на действие зависят до голяма степен от големината и размера на частиците. В съчетание с нанотехнологиите, същото това сребро е сведено до изключително малки размери. Размерът им в Агро Аргентум е 10 nm в диаметър. За сравнение, на 1 човешки косъм е около 100 000 nm. B+H Solution притежава патент за производството на този продукт, като са създали технология, която вече е приложима и в земеделието. Малкият размер на среброто го прави високоефективно. Прилаган по време на вегетация, има благотворен ефект върху имунитета на растенията. Наночастиците проникват през всички растителни органи, като задействат имунната система и увеличават интензивността на фотосинтезата. Респективно, хранителният режим на растения, третирани с наносребро, е много по-добър. Превантивната употреба на Агро Аргентум прави културите значително по-устойчиви на болести и стресови фактори. По този начин необходимостта от продукти за растителна защита е занижена. Продукцията е по-чиста от пестициди, а загубите в добива са сведени до минимум поради липсата на инфекции.
B+H Solution непрестанно инвестира в разработването на нови продукти. От тази година на пазара е и Агро Ферум. В основата на този продукт е наножелязо. Подходящ е за подхранване на всички култури в леснодостъпна форма. В процес на патентоване е още един продукт, в състава на който e Cu, под форма на наночастици. Сигурни сме, че това ще предизвика голям интерес в бъдеще.

- Какви резултати получават стопаните, използвайки вашите продукти?

- Хумус Актив и Плонар Актив са торове с многостранен положителен ефект. Първоначално те предоставят хранителни вещества на растенията в много лесна и бързоусвоима форма, което се забелязва веднага след прилагането им. На по-късен етап, когато настъпи моментът на прибиране на реколтата, още по-категорично се виждат предимствата на органиката, а именно по-добрите вкусови качества на продукцията. Те са много по-сладки и по-добре структурирани, с по-добър външен вид. На второ място (но не и по значение), Хумус Актив и Плонар Актив имат благоприятно въздействие върху почвата – регулират рН, подобряват структурата й и освобождават блокираните в нея елементи. При продължителна употреба се увеличава хумусното съдържание. Както знаем, ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ДОБРАТА ПОЧВА. Комбинирането на органични и нано продукти (Агро Аргентум и Агро Ферум) спомага отглежданите растения да развият добивния си потенциал, не само количествено, но и качествено.

- Как успяхте да убедите земеделските стопани, че това са правилните продукти за тях?

- Имайки предвид засилената употреба на химични продукти в земеделските стопанства, е предизвикателство да предложиш на пазара един различен и чист вариант, който същевременно да е достатъчно ефективен. С постоянство и целенасоченост в работата си резултатите не закъсняват. Добре познаваме качествата на продуктите ни, затова в началото започнахме с опити, които заложихме в няколко стопанства. Получените резултати успяха да спечелят доверието на производителите, които впоследствие станаха и наши клиенти. Началото на веригата беше поставено и се радваме, че съвместната ни работа се развива, както и ние самите. Чрез техни препоръки нашите продукти достигат до все повече хора. В крайна сметка, нагледният резултат е най-доброто убеждение.
 Представете екипа на Грийн Граунд.

- Екипът на Грийн Граунд е съставен изцяло от млади и енергични хора. Иновативността е нещото, кето свързва всички нас като колектив, който успява да се допълва с идеи и устрем в работата си. Ние сме отворени към разговори и обмен на опит с нашите клиенти и дейността ни далеч не приключва след осъществена продажба. Тя именно там започва. Екипът на Грийн Граунд е мотивиран да не предлага просто торове, а цялостни решения на своите клиенти. За адекватни съвети и своевременни мерки е нужна обстойна информация. Затова ние предлагаме и услуги като почвен анализ, анализ на растителни проби, почвени карти. По този начин се стремим да бъдем колкото се може по-полезни на земеделските производители и да се отнасяме към всяка ситуация с индивидуален подход и съвет спрямо конкретните изисквания на култура и почва към торовите норми, време и начин на прилагане.

- Какъв е вашият мениджърски подход при налагане на тези продукти на пазара, какви са следващите ви амбиции, ще обогатявате ли портфолиото си?

- В подхода си се стремим да бъдем иновативни и достъпни едновременно. Комуникацията ни с производителите цели да изчисти и най-малката подробност относно важността да се използват органични продукти и такива от естествен произход. Екипът ни е изграден от добре обучени агрономи, които съзнават, че ключов фактор за успеха на съвместната ни работа е готовността да съдействат на клиентите във всяка ситуация. Същевременно сме амбицирани за разширяване на продуктовата ни гама, така че да удовлетворим в по-пълна степен нуждите на нашите партньори. Не само целта ни, а смело казано нашата мисия е името Грийн Граунд да се асоциира с качество, коректност и професионализъм, а понятието „зелена фирма“ напълно отговаря на стремежа ни да опазим чист нашия най-ценен ресурс – Земята. Клиентите ни могат да разчитат на това, че ние не сме просто търговска фирма, а партньорът винаги до тях.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.