Иновациите днес - инвестиции за утре

Снимка:

Ивелин Тончев, Мениджър Техническо развитие в Байер - България, дивизия Кроп Сайанс

=Г-н Тончев, каква точно ще е дейността на Центъра за агроиновации, който открихте наскоро в Плевенски регион и с какво той ще е от полза за земеделските производители?

Ще работим основно в две направления. Първото направление е чисто технологичното, при което основната ни цел е да извеждаме парцелни опити, стриктно спазвайки научния подход. Идеята е да адаптираме продуктите за растителна защита към условията на българското земеделие. За тази цел имаме над 2 500 парцелки, малки по размер, с основните у нас култури: ечемик, пшеница, рапица, царевица и слънчоглед. Тези парцелки се третират с много прецизна техника, след което се оценяват много точно, и най- накрая културите се прибират с новия ни парцелен комбайн, който е изключително прецизна машина. Тя едновременно прибира добива, засича го и ни дава основните показатели. Оттам натакък взима средна проба от всяка една парцелка, която ще се дава за допълнителен анализ в специализирана лаборатория. По този начин всяка една парцелка, когато се залага опит, се рандомизира произволно, като един опит се залага в различните краища на полето. Накрая обаче, когато се прибира този опит, комбайнът, който е с много добър софтуер, групира всички данни заедно за този опит. С други думи- ние можем да пръскаме и да жънем произволно, за да постигнем рандомизиране и статистически надеждни резултати, но накрая получаваме всичко в едно.

Следващата насока, на която залагаме в Центъра, е устойчивото развитие на земеделието отсега нататък. Знаем, че земеделието в сегашния си вид не е изолирано от екосистемата, но не винаги тази екосистема се опазва по най-добрия начин. Ето защо ние тук ще демонстрираме практики и технологии за устойчиво земеделие. Земеделие, което ще има бъдеще сега, след 5, след 10 години, и за нашите наследници. Тук работим в три направления: Едното направление са така наречените програми за подпомагане на управленските решения, при които ние се опитваме и много успешно го постигаме - да следим развитието на всички болести и неприятели на дадената култура, и да даваме препоръки навреме за да може да се реагира. Тази наша система се нарича ПроПлант- за дигитално проследяване на полетата, която може да работи на територията на цялата страна и цяла Европа, и оттам да получаваме информация какво се случва около нас, какво ни застрашава и как могат да реагират фермерите по най-добрия и адекватен начин. ПроПлант е система, която е базирана на сателитна връзка, с непрекъснат мониторинг на полетата. Това става много лесно от космоса. Оттам нататък тя работи със система от наземни станции. След като бъде валидирана тук, на това поле, ще започнем да предлагаме програмата като услуга на фермерите, за да могат те да могат да се възползват от нея. Няма просто да им продаваме продукти за растителна защита, а ще им даваме и ноу хау как да ги прилагат най-добре, така че да си свършат своята работа.
Втората стъпка към по- устойчивото земеделие е насочена към опазване на околната среда, най-вече в посока опазване на водите. Ето защо когато се мият пръскачките, е нужно тази вода, вместо да бъде изхвърлена някъде обратно, в нивата или в канавката, тя да може да бъде преработвана. И тази преработка се случва по един много деликатен биологичен начин. Това е нещо, което съществува в природата и ние просто сме го взели оттам и сме го активирали. „Фитобак“ е нашата разработка- това е един биологичен реактор, в който комбинация от пръст, слама, микроорганизми, могат да преработват отпадните води от всяко едно земеделско стопанство. И тези отпадни води, вместо да замърсяват подпочвените води, могат да бъдат преработвани до много чист остатък. Една голяма част се изпарява, а друга се преработва вътре в контейнера, и това, което остава, на практика е абсолютно безвредно. Тук сме демонстрирали един работещ прототип, който като капацитет ще покрива само нуждите на нашето поле, но този принцип може да се прилага на много по-голям мащаб. Ние ще започнем да предлагаме и тази услуга тук в България на фермерите, които имат интерес, и най-вероятно първата такава система ще заработи тук, в стопанството на Светла Стоянова- нашият домакин. Тя винаги е сред пионерите в тази област и има желание да направи такова нещо.

И последното направление, в което ще работим, това е опазването на биоразнообразието. Две са нещата, които ще правим тук. Две са нещата, които ще правим тук. Ще използваме буферните зони около полето за да създадем така наречените цветни ивици, които ще са постоянни, и които ще дават храна на пчелите и на другите опрашители, ще подслоняват други различни полезни видове. И за да можем да стимулираме повече опрашители да идват тук на нашето поле, ние ще построим и хотел за пчели. Нещо като къщичка за птици, но в случая това е хотел, който приютява пчели, които живеят самостоятелно. За разлика от домашните пчели те са самостоятелни, не правят колонии, но имат нужда от специфични места, където да снасят своите яйца, от които пък се излюпват новите пчелички.Те са изключително работливи и се справят много по-добре с неблагоприятни условия и по-ограничена паша, отколкото питомните медоносни пчели. Така че ние ще се опитаме да промотираме  и дивите опрашители  като простроим до нашите цветни лехи един хотел за пчели.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.