Изберете българското

Лиляна Петрова – ръководител отдел „Продажби вътрешен пазар” в „Агрия” – гр. Пловдив

 

- Г-жо Петрова, какви са пазарните позиции на „Агрия” като единствен български производител на растителнозащитни продукти?

- Предходната година за „Агрия” е белязана от забележителен растеж в приходите от продажби с близо 30%. Фирмата ни се гордее, че успя да достави на българските земеделци с 40% повече прoдукти за растителна защита в сравнение с 2007 г., което говори за нарастване на интереса и запазване на доверието в произведените от нас продукти. Амбицията ни през тази година е насочена към разнообразяване на опаковките със Симоксил-съдържащите продукти – Купросейт Голд М и Триомакс. Двата продукта са алтернатива за растителна защита в селското стопанство. Освен предпазно, те имат и лекуващо действие. Добрата новина е, че регистрацията на Симоксанил, който е съставна част на двата препарата, ще бъде подкрепена от фирма „Белхим”. Бих могла да обобщя, че продуктовата листа на „Агрия” е представена от над 90 позиции продукти за растителна защита, които са в различна разфасовка, удобна както за крупните, така и за личните стопанства.

- Кое прави „Агрия” гъвкава на пазара на растителнозащитни продукти?

- Смятам, че голямото предимството на „Агрия” е, че тя е български производител и това, че продуктите се синтезират и формулират в нашия завод в Пловдив. Това ни дава предимството да реагираме адекватно по време на сезон, когато има голям инфекциозен натиск на определено заболяване или вредител. Освен това се стараем да предложим перфектно съотношение между качество и цена. Предлагаме едно много високо качество на сравнително ниска цена. Интересът ни единствено е в посока да сме максимално полезни на хората.

- Как според Вас се отразява икономическата криза върху производството и бизнеса с продукти за растителна защита?

- Смятам, че икономическата криза ще накара повече от хората да си изкарват прехраната чрез земеделие, а паралелно с това ще нарасне и търсенето на препарати. За съжаление финансовата нестабилност ни принуждава да прибегнем и до рестриктивни мерки. Вече втора година застраховаме за наша сметка дълговете на клиентите си. Така ще имаме гаранции, че ще си приберем парите при непредвидени обстоятелства, макар че силно се надявам никой от нашите клиенти да не изпада в несъстоятелност.

- Кои са традиционните продукти, които стопаните свързват с името „Агрия”?

- „Агрия” АД от дълги години неизменно се свързва с поредица препарати за растителна защита – Пероцин 75 Б, Купроцин Супер и Купроцин Супер Специал – фунгициди с широко приложение срещу гъбни и бактериални болести по селскостопанските култури, с отлично предпазно действие по отношение на гъби от клас Оомицетес. Тези препарати се използват в схемите за растителна защита при лозя, тютюн, картофи, зеленчукови и овощни култури. С промените на българското законодателство с цел синхронизирането му с европейското се въведоха ограничения в употребата на тези, заедно с други два продукта, представяни от „Агрия” АД – Беномил 50 ВП и Промерин 50 СК. Съгласно издадена заповед на министъра на земеделието и храните № РД 09-97 от 06.02.2007 г. продуктите трябва да се изтеглят от пазара в срок до края на тази година. Така че земеделските производители ще могат да използват изброените фунгициди и хербициди. Изрично трябва да се подчертае, че те се изтеглят от пазара, не защото не са ефикасни или защото са токсични, а защото нямат разрешения за употреба в Европейския съюз.                                                                                    Съобразявайки се с тези изисквания, „Агрия” през тази година ще намали производството на тези продукти. Това обаче не бива да плаши земеделските производители, защото фирмата е подготвила не по-малко ефикасни по отношение на действието си нови продукти – Купроцин Супер М и Манкозеб 80 ВП Агрия. В процес на регистрация е съвременната формулация Манкозеб 75 ВДГ. Тези фунгициди ще заменят дългогодишно използваните досега. Те са на база активно вещество от групата на Дитиокарбаматитеманкоцеб, а Купроцин Супер М, без да изневерява на името си, съдържа и 30% чиста мед.

НСРЗ публикува вече списък на продуктите за растителна защита с краен срок за предлагането на пазара и краен срок за употреба на наличните количества за 2009 г. С него се слага черта за употребата в България на 56 фунгицида, 54 инсектицида, 79 хербицида и 8 растежни регулатора. Да ви призная, и аз първоначално се стреснах, като видях имената на някои продукти на „Агрия”, още повече, че телефонът ми буквално прегря от възникнали недоразумения при проверки на агроаптеките от служители на регионалните служби. Бих искала направя едно уточнение – при всяко едно недоразумение клиентите да правят справка със Списъка на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита – той е качен на официалния сайт на НСРЗ, а освен това вече го има на пазара и в печатна форма. Недоразумения възникват относно нашия нов продукт – Купроцин Супер М. Има една регистрация на този фунгицид с активни вещества на фирма Имаспро и втора регистрация – с активни вещества на „Агрия”. Ние се отказахме да поддържаме първата регистрация и в Европейския съюз ще защитаваме само нашето собствено производство – това в никакъв случай не прави продукта забранен за предлагане на пазара и употреба и фактите се виждат ясно, ако се направи справка в Списъка на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита за 2009 г.

„Агрия”АД, в лицето на висшия мениджмънт и всички служители, ще дава всичко от себе си, за да остане вярна на клиентите си, предпочитащи да изберат българското.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.