С прогнозни модели може да се следят болестите по лозята

Снимка:

Звездомир Желев, преподавател по фитопатология, Аграрен университет – Пловдив

-Г-н Желев, каква беше годината по отношение на болестите по лозята?

Сезон 2018 за лозята беше труден. Многото валежи, почти ежедневни, особено за района на Пловдив, и топлото време благоприятстваха силното развитие на маната. Тя беше бич за културата. Нашето старание да предложим по-модерни, по-прецизни методи за превенция в такива години доказа, че приложението на прогнозни модели, които се опитваме да наложим на фермерите, доказано играят своята положителна роля. Опитваме се по този начин и да дадем препоръки как в трудни моменти лозарите да се справят с възникналите болести. Първите зарази от болестта бяха през май месец и оттогава юни-юли имаше много тежки. Предишни години маната заразява дори и през април и тогава се наложи стопаните да реагират с по-леки контактни продукти. Тази година обаче нямаше абсолютно никаква нужда за третиране срещу листни патогени. Освен климата, има още два фактора, които не са за пренебрегване. Първият е фенологията, а на второ място – сортовата устойчивост. При високоустойчивите сортове на мана се пръска с по-леки препарати на медна основа и в точния момент това би дало много добър резултат.

-Какви препоръки ще дадете срещу оидиум?

Покриете ли най-уязвимия период от развитие на болестта с добри продукти за растителна защита, добивът няма да бъде застрашен по никакъв начин. Няма смисъл да се третира с фунгициди чак до прошарване, при някои по-ранни сортове да се застрашава продукцията с остатъчни количества. По-рано, по-фокусирано, ще има изключителен успех при брашнеста мана. При поява на симптомите по листата може да се подходи със сяра, стига да няма валежи.

Фунгицидите, препоръчани срещу брашнестата мана, могат да се прилагат в комбинация с препаратите, използвани за борба с маната по лозата, без обаче да се смесват системни препарати с бордолезов разтвор. Нещо, което не се среща често като практика в страната, е третиране след обиране на продукцията. Доказали сме, че развитието през тази година на брашнеста мана има значение за реколтата на следващата година. Третирането със сяра в доза дори 500 грама на декар срещу налеп след беритба върши перфектна работа. Това е мероприятие, което се практикува във Франция, Италия.

-Как да опазим лозите от друга много важна болест - черно гниене?

Тази болест много често се бърка със симптомите на мана, а разликата е очевидна. Проявите се допълват от едни плодни телца, които са като точици и ако видите по зърната черни точици – това е черно гниене. При него се използват съвсем друга група фунгициди. С прогнозни модели може да се следи болестта. Може да се прилагат комбинирани третирания за по-голяма икономия.

Сивото гниене е друга икономически важна болест, как да се преборят лозарите с нея?
Сивото гниене е свързано с брашнестата мана. Има прекрасни фунгициди на пазара и добавяйки сяра, едва ли не при всяко пръскане, резултатите са прекрасни.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.