Високоефикасни решения при рапица и пшеница

Снимка:

Татяна Михайлова, специалист по подхранване на растенията

-Г-жо Михайлова, какво е състоянието на есенниците в момента?

Проблемите през тази есен отново затрудниха земеделските стопани. Затрудни ги това, че всички обработки се извършиха в условията на суша. От друга страна сеитбата в суха почва доведе до забавено покълване и поникване на растенията.

-Кажете как се държи рапицата?

При рапицата имаме някъде поникване. Там където няма чакаме валежи. Проблемите са от няколко страни. Когато има суша корена спира да работи, което предполага липса на нормално хранене.

-Какво може да се предприеме в случаите когато има поникване?

При малката рапица помощта може да дойде с листен тор, който да осигури макро, микро елементи, биологичен стимулатор и прилепител. Малката рапица има специфичен восъчен налеп. Това показва едно, за да се усвоят хранителните елементи, те трябва да могат да се задържат върху листата. Често земеделски производители питат ще има ли загуба на листен тор когато е малка рапицата. Не, не е загуба. Малката рапица се нуждае от хранителни елементи за да бъде стимулирана.

-Защо са необходими хранителни елементи на малката рапица в готова за усвояване форма?

Когато не работи корена растението е в стрес, то няма да хаби енергия да усвоява хранителни елементи от почвата, а с листния тор ще я получи под формата на готова храна без разход на енергия. Да, листното торене няма как да замени нормалното влагоподаване, но едни листно подхранени растения много по-добре могат да преживеят и да продължат относително много по-добре развитието си по-нататък. Важно е да знаем, че на рапичното поле може да има растения в различна фаза на развитие. Едни във фаза втори-трети лист, други да са още в котиледон. Да, котиледоните не са същински листа, но те са първото звено във хранещата верига. Листните торове могат да се усвояват и в тази фаза. Постига се едно изравняване на посева, а изравнените растения се намират в еднаква фаза в понататъшното си развитие и това е важно за приложение на пестицидите.

-Кога трябва да се приложат листните торове?

Листните торове трябва да се приложат при първа възможност. Трябва да се съблюдава съотношението коренова система – листна маса, които трябва да се развиват пропорционално. А рискът при засушаването е именно по-слабият корен. В този случай  трябва да се приложи листен тор със задържащ ефект на листната маса и укрепващ корена. Хранителните елементи са съобразени с началните фази от развитие на растенията, има биостимулатор за преодоляване на стреса. За 10-12 дни се вижда значително подобрение на посева. Доброто зазимяване води до добър старт през пролетта. Има и срок за стимулиране на рапичните растения. След края на месец ноември вече няма достатъчно съотношение на светлина  и топлина  и ще бъдем закъсняли в подхранване на посевите.

-Какво трябва да е решението при пшеницата?

Проблемите със сушата оказаха влияние както на сроковете за нейната сеитба, така и на началния старт на растенията, което ще се отрази предимно на развитието на кореновата система. При проблеми с пшеницата в ранни фази от развитието е зъдължително да се прилага листен тор, както за подобряване на братенето така и в стресови ситуации. Едни добре нахранени растения през есента, гарантират добър старт през пролетта. Листните торове повишават усвояването на внесените в почвата минерални торове. Листните торове имат и имуностимулиращо действие. Оптималният срок за приложението им е 30 ноември.

Автор: Диана Александрова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.