Eкипът, който съм създала през годините, е много добър и аз му имам пълно доверие

Веселка Тошкина – управител на фирма „Ивесто Къмпани”

- Г-жо Тошкина, разкажете как проходихте в бизнеса със семена?

- Започнах да работя в частния бизнес през пролетта на 1990 г. Тогава беше трудно. Липсваше всичко – законова база също, но имаше много възможности. По това време повечето предприемачи се учеха от собствените си грешки и грешките на другите. Със съдружниците ми търгувахме с луковици и разсади за цветя, защото законът разрешаваше само този внос. През 1999 г. дойдоха промените в законодателството и стартирахме бизнеса със зеленчукови семена. Първата професионална фирма, с която започнахме сътрудничество, е „Nickerson Zwaan”. По-късно поехме и представителството на „Vilmorin” и „Harris Moran”. Така изградихме едно сортово портфолио, с което фирмата може да предложи на българските земеделски производители над 100 сорта и хибрида висококачествени семена, покриващи основните култури в страната. През всичките тези години правихме множество полски опити, демонстративни опити, открити дни, изследвания и анализи, търсейки правилния продукт за локалния пазар и успяхме да наложим редица успешни световни сортове и хибриди. Фирмата предлага високодобивни хибриди, които са изпитани за различни климатични области на страната и нашите специалисти могат да дадат точен съвет на всеки земеделски производител.

- Кои трябва да са най-ценните професионални и лични качества на успешния мениджър?

- След 19-годишна работа като предприемач и на базата на дългогодишния си опит в управлението съм достигнала до извода, че един от най-ценните успехи е да създадеш работещ екип, който да е като часовников механизъм. Това е в резултат на всекидневна и ежечасова упорита работа, стремейки се да минимизираш грешките. Това е така, защото бизнесът със семена е бизнес на доверието. Не искам да кажа, че при другите бизнеси не трябва да има доверие, но тук то е изключително важно, защото твоят клиент залага парите си, залага успеха на сезона си и затова ние трябва да сме максимално коректни и точни към клиентите си. Стремим се винаги да им помогнем и да ги консултираме. Точно затова най-важното е екипната работа, много професионализъм и знания, които си готов да дадеш на другите.

- Кои са най-успешните ви ходове досега във Вашия бизнес?

- След като завоювахме определени пазарни позиции в търговията със семена, трябваше да направим следващата крачка и да започнем да търгуваме с минерални торове, защото нашите клиенти се нуждаят от комлексна услуга. Това е в отговор на така модерният напоследък crop management, или основните компоненти за интензивното отглеждане на една култура. Това беше причината да направим стъпка в тази посока, една от многото бъдещи стъпки. Работата с нашия партньор „Biolchim” вече дава добри резултати.

- Има ли женски тайни за успешен бизнес?

- Една жена би могла да има много повече проблеми, било с хора, които не си плащат сметките навреме, било с други чисто житейски проблеми. За мен това не се отнася, защото аз имам изключителната подкрепа на моето семейство, моето бизнес семейство, което е изцяло мъжко. Имам двама сина и съпруг, които работят рамо до рамо с мен. Освен това екипът, който съм създала през годините, е много добър и аз му имам пълно доверие – може би тук е женската тайна. Жената трябва да създава и сплотява групата, особено в бизнеса.

- Какъв е почеркът Ви в работата с партньорите?

- Както вече споменах, от 1999 г. сме партнори на „Nickerson Zwaan”, „Vilmorin” и „Harris Moran”, по-късно и на „Biolchim”, официално представляваме и „Duna” – Унгария. През този период създадохме и своя търговска марка за хоби сегмента – „Ивесто” и „Градинар”. Партньори сме на Метро Кеш енд Кери, Практикер, Билла, Практис, Пикадили ВП Маркет и много други вериги. Партньорството е взаимно уважение и взаимно обучение. Спазвайки тези принципи и когато съществува търговски интерес, връзките между търговските партньори са здрави. А моят почерк в бизнеса мога да го формулирам така – аз уважавам партньорите си, за да получа уважение от тях.

- В трудните икономически условия днес какъв е Вашият мениджърски подход, за да остане Вашата фирма актуална и търсена на пазара?

- Да, икономическите условия се влошиха през последните месеци на миналата година и в момента за нас и за всички земеделски стопани. През миналата година наблюдавахме многократно увеличение на световните цени на минералните торове, свързано с увеличението на горивата и ресурсите. Тази година нивата се запазват. Факт е също, че до земеделските производители не достигат средствата от европейските фондове. В условията на единен европейски пазар производителите на зеленчуци са недостатъчно конкурентоспособни, защото тези субсидии, които получават сега, са много малка част от разходите, които трябва да направят за производството на продукция на европейско ниво. Принудени са да купуват нискокачествени семена и торове, или да не купуват торове, и така получават ниски добиви и сравнително по-ниско качество и не успяват да се конкурират с вносната продукция от единния пазар и дори от Турция. Този омагьосан кръг поглъща като водовъртеж много земеделска инициатива. Каква е нашата формула? Ние сме етап от веригата за доставки на продукти за професионална употреба и нашият екип реши, че ще подпомогне нашите клиенти и партньори с безплатни консултации и актуална информация от световните пазари. Правим възможното клиентите ни да получават добра реколта в трудните икономически условия. Възстановяването на доверието и продажбите е изходът от тежката ситуация. Продуктите ни са с високо качество, специалистите ни са изключително компетентни и могат да бъдат полезни на всеки земеделски производител. Например агроном Eвелина Нучева може да посъветва всеки земеделски производител за открито производство или за производство в тунели. Димитър Кантарев е консултант по въпросите, свързани с оранжерийното производство относно хибридите, храненето върху почва или хидропоника, борбата с болестите и вредителите в оранжериите. Агроикономистът Костадин Кепев може да консултира всеки производител на дини, пъпеши, тиквички и всички технически и овощни култури, отглеждани в страната. При него земеделските производители ще намерят отговори на редица въпроси, свързани с култивацията и храненето на растенията. Консултации относно хоби пазара може да получите от г-н Гълъб Тинков. Моето мнение е, че в трудни икномически условия трябва да се мобилизираме и да подпомогнем нашите клиенти, за да не правят грешки в производствения процес, защото само добрите производители ще преживеят кризата. Тя има оздравителен ефект за пазара и добрите ще излязат от нея по-силни. Ние сме тук да подпомогнем нашите клиенти в такива моменти.

- Как съчетавате семейство и бизнес?

- Семейството и бизнесът – много труден баланс, когато нямаш подкрепата, но аз имам пълната подкрепа на моето семейство. Както казвам, моите момчета са ми съдружници, приятели, консултанти, синове и съпруг. Всичко решаваме заедно и когато достигнем до консенсус, тогава действаме. Така че съчетаването е един естествен процес при нас.

- Смятате ли се за успяла жена и защо?

- Какво е успехът – постигнати мечти. Да, аз съм постигнала много от мечтите си. Имам добър екип, с който работя отлично. Всички са мотивирани, всеотдайни, възнаградени за труда си и добри специалисти. Имам щастливо и достойно семейство, добри приятели и, както се казва – какво му трябва на човек.

Списание АгроКомпас

Повече информация за фирма ИВЕСТО КЪМПАНИ ООД

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.