Ренесанс на ечемика в световен мащаб

Снимка:

Проф. д-р Дарина Вълчева, селекционер в Институт по земеделие - Карнобат

-Проф. Вълчева, какъв е интересът към ечемика и каква е съдбата му?

Минаха годините, когато ечемикът заемаше повече от 4 млн. дка в България като площи. За съжаление, в последните години с отлива от животновъдството намаляха и площите с ечемик. Около 1,6-1,7 млн. дка се отглеждат в момента. Но това не означава, че няма интерес към културата и че нашите усилия като селекционери са отишли напразно. Македонски и турски фирми вече проявяват особено внимание към българската селекция. Годишно в югоизточната ни съседка се сеят около 30 млн. дка с ечемик и пазарът се измества в тази посока. Сключваме лицензионни договори, по силата на които имаме право да продаваме високи категории семена, получаваме авторски права за това.

-Разкажете за новата сортова листа.

През последните години имаме много нови сортове и всеки се отличава с характеристики, които ги правят уникални. Най-новият сорт на Института в Карнобат е зимен двуреден ечемик Дария. Той е високодобивен, като регистрираните резултати са между 765 и 910 кг/дка. Но не добивът го прави толкова ценен, а това че е студоустойчив. Това му качество позволява да бъде отглеждан в региони, където зимата е по-сурова, температурите са по-ниски и особено на места, където няма сняг, а това неминуемо улеснява производителите. Сортът презимува много добре, няма пропадане на площите и съответно след това дава добра реколта.

-В какви направления работите?

От години работим в посока създаване на сортове, устойчиви на абиотичните фактори – от студ до суша, да имат добра адаптивност към променящите се климатични условия. Сортовете Одисей и Орфей са сухоустойчиви. Така че имаме отговор за всякакви ситуации.

-Какви други разработки правите в областта на селекцията?

Огромно е търсенето на семена от новия ни сорт зимен овес Кехлибар. Семена вече нямаме, защото интересът към него е огромен. Дори сме затруднени да отговорим на очакванията на производителите с достатъчно количества семена. Сортът е високодобивен, с отлични качествени показатели. Не поляга, не измръзва, има добра устойчивост на болести.

-Кой реално търси овес?

Търси се от производители, които се занимават с животновъдство. Такива, които отглеждат коне, зайци и др. За тях овесът е незаменима храна, като фураж. Освен това производители от планинските райони се интересуват от културата, тъй като се отглежда лесно и дава добри добиви.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.