Семената са в основата на успеха в агробизнеса

Сергей Влахов произвежда и почиства семена в Плевенско

Стопанинът се занимава с производство, почистване и търговия на семена царевица, ечемик, пшеница, други житни и зеленчукови култури. Сергей Влахов от Плевен напуска авиацията в годините, когато вижда, че развитието на сектора е трудно. Закриват поделението в което работи, споделя, че и до днес авиацията е в трудно положение. Тогава баща му е много натоварен в семейния бизнес с производството на семена и Сергей идва на помощ. Базата се намира недалеч от Плевен, в град Славяново. Към момента обработва около 1050 дка в района на Плевен.

- Как стартира бизнеса с производство на семена?

В годините назад българският пробив сред голямата международна конкуренция се случи трудно. Пазарният дял на български семена царевица постоянно намалява – това ме принуди да произвеждам повече житни култури – пшеница и ечемик. Фирмата, която ръководя поддържа три собствени хибрида - притежава сертификатите за сортоподдържане на „Кнежа 674” и „Кнежа 570”. И двата сорта са плод на дългогодишни проучвания и разработки на учени от Института по царевицата в Кнежа. Смятам, че българските сортове по нищо не отстъпват на западната селекция. Предимството на моя бизнес е, че извършваме както сортоподдържането и производството, така и заготовката на царевицата – една от малкото фирми у нас, която работи по този начин. Гарантираме автентичност на хибрида. За производството инвестирах в машини за предпочистване, калибратори, които разделят семената на 4 фракции и при нужда се използва гравитачен сепаратор. Освен пшеница и ечемик ме още семена от бобови култури, люцерна, резене. Базата разполага още с 4 сушилни, където могат да се изсушават влажните семена. Засега заготвяме повече семена царевица от единствения завод в региона – този в Кнежа. Количествата са се натрупали и имаме за почистване до края на месец януари.

Създадохме и хибрид АНИС 5010. Той е селекциониран с цел да замести добре познатия Кн 509 - стандарт в група 500 по ФАО. Хибридът превъзхожда стандарта с 15-50% в зависимост от условията. Хибридът отстъпва на западните аналози в тази група само по показател изпускане на влагата. Този недостатък може да се пренебрегне от фермери, които могат да продават царевицата с малко над стандартната влага или да доизсушават в сушилни.
Предимството на АНИС 5010 е изключителната му сухоустойчивост. Това е единственият български хибрид царевица създадена от българска частна селекционна фирма.

- Казваш, че производителите на семена у нас не са много. На какво се дължи това, според теб?

Причината за това, че фирмите за почистване намаляват е липсата на адекватна държавна политика в сектора. Миналата година аз и мои колеги поставихме въпроса за участие по подмярка 4.2 на заседание на Комисията по земеделие и храни към НС. Но и до днес не можем да кандидатстваме по подмярката за финансиране на специализираните машини. Друга пречка е, че нашето градче Славяново не попада в селски район и не получава допълнителни точки. Аз например купих цялата техника без проекти. В работата ми е необходим още обеззаразител, благодарение на който чувствително ще повиша външния вид на семената. Трябва ми и фортосортираща машина. Селекцията на семена у нас не се подпомага. Помощ получават единствено институтите, но не и частните производители. Разбира се и част от моите колеги имат вина. Не всички те държат на постоянното качество, а се задоволяват само с моментната печалба, без да развиват бизнеса си. Влияние оказва и агресивното навлизане на чужди компании у нас. Политиката на западните фирми е да продава скъпи семена, част от които остава неизползваема от земеделските стопани. За производителя не е логично инвестирането в скъпи хибриди, които струват около три пъти повече на декар. Мисля, че добивът след това не е по-голям, но лобито на чуждестранните компании е сериозно. Следвам собствена политика, в която произвеждам и продавам семена, които излизат малко по-скъпо на стопаните от тези, които сами биха си произвели, но с много по-добро качество. Смятам, че чуждестранните фирми не искат да имат добра българска конкуренция и между другото не веднъж съм виждал зле изглеждащи семена на европейски фирми.

- Къде се намират нашите семена сред останалата конкуренция?

Съвременните изисквания към семената са много високи по цялата верига от отглеждане на семенни участъци, през полски обследвания до почистване, заготовка и окачествяване на семената. Цялата тази дейност е процес, който е специфичен за всяка култура. Може да се каже, че аз почти сам се научих на тънкостите в работата. Семепроизводството е дейност, която е важна за българската икономика поради това, че осигурява семена за масовите в страната продоволствени и други култури.

Селекцията е наука, чрез усилията на която се внедряват новостите в производството директно чрез създадените сортове и хибриди. Поради това тази дейност трябва да е постоянна във времето, системна като човешки усилия и същевременно динамична като подходи и методи. Имам клиенти, които след няколкогодишно използване на чуждестранни семена идват при мен и залагат на българските. Не само цената е определяща, а качеството на родната селекция. Държавата може да помогне с популяризиране на родните семена и с политики по отношение на износа

- На каква техника разчиташ във всекидневната си дейност?

Дейно участие в производството на семена имат машините. Целта ми е да минимизирам човешкото участие. Хората за работа в селското стопанство са все по-малко. Купих телескопичен товарач JCB 531-70 Agri това лято -тази машина не спира да работи нито ден. При мен всеки час за почистване на семена е важен, времето не стига, за да се свърши цялата работа. Моята цел не е да натоварвам товарача максимално, а машината да е на разположение винаги, когато ми е необходима. Имам още тороразпръскваща машина Sulky, още култиватор и брана от Оптиком. Амбицията ми е да разширя площите, за да мога да торя с променлива норма. Един трактор McCormick Серия 6 поема всичките обработки на полето. McCormick Х6 има високо ниво на комфорт и детайли, заимствани от автомобилната индустрия. Опциите включват независимо окачване на кабината и предния мост за по-голям комфорт, повече сигурност и удобство на оператора при движение по неравни терени. Постига се по-висока транспортна скорост и се снижава времето за извършване на различните операции.

- Как преминаха тазгодишните операции на полето?

В средата на ноември приключваме с оранта. Спецификата на един от блоковете и високата му влажност. Въпреки че надморската височина е голяма, почвите са преовлажнени и трудни за обработка. Затова тук разчитаме на плуга Ovlac и дисковата брана от месец септември тази година. Другото голямо предимство на този плуг е добрата му цена. Близките ми амбиции са свързани с купуването на сеялка.

Автор: Мирела Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.