Тайната на успеха е в съчетанието на качествена селекция и добре сработен екип

Снимка:

Димитър Петков, управител на KWS Семена България

- Г-н Петков, като че ли най-добрата визитна картичка за една семенарска компания са постигнатите от фермерите резултати. Затова нека започнем нашия разговор с фокус върху рапицата, където през последните години нямаше много добри новини от конкуренцията. Селекцията на KWS как се справи с предизвикателствата на климата и оправда ли доверието на фермерите?

- През тази година всички земеделци, които заложиха през миналата есен на хибридите зимна маслодайна рапица на КWS, отново отчетоха със задоволство високи резултати по време на жътвата. Ние за пореден път доказахме, че притежаваме изключително силно портфолио при тази земеделска култура и аз съм убеден, че тя ще си остане една от най-важните за нашето земеделие. И тази есен фермерите ще могат да разчитат на силните качества на нашите хибриди Триангъл, Туран, Тасило, Травиата, както и на новия ни и изключително важен за нас хибрид – Кодиак. И като говорим за качества, нека да кажа, че в Централна Северна България – в районите на Велико Търново, Русе, Разград и Търговище добивите от рапицата тази година бяха впечатляващи и неслучайно в момента там се говори изключително и само за рапицата на КWS. Убеден съм, че тази култура ще остане атрактивна за фермерите, защото тя има своето технологично място в българското земеделие.

- Ако трябва да онагледим тези успехи с езика на цифрите?

- Със самочувствие можем да споменем резултатите ни, които в основната си част са добиви над 400 кг от дка, а при някои особено добри земеделци, положили максимални усилия, резултатите достигат и над 500 кг от дка. Когато има съчетание на качествена селекция, каквато е нашата, с добра земеделска грижа и благоприятни климатични условия, тогава хибридите на КWS наистина впечатляват с резултатите си.

- Как се представя генетиката на КWS при най-актуалната за страната ни култура – пшеницата?

- С удоволствие бих искал да обявя, че през тази година българските земеделци вече ще имат възможността да се докоснат до изключително високата селекция на КWS в пшеница и ечемик. С гордост можем да отбележим, че Екзотик вече се наложи като най-търсен сорт пшеница в България. Той изглежда екзотично във всеки един аспект – нисък, осилест, с изключително висок добив. Много земеделци споделят, че ниският му ръст е най-голямото му предимство, защото след жътва на Екзотик, когато се прибират 700, 800 и 900 кг от дка, а през тази година имаме и над 1 тон добив от него, не остава голямо количество слама, и обработката на полето е изключетелно лесна. Сортовете Кубус и Адхок допълват портфолиото ни при пшеницата. При ечемика също имаме атрактивни предложения – 6-редовите Казино и Гига. Единият е с пивоварна насоченост, а другият е фуражен, но и при двата получихме впечатляващи добиви – над 700 и 800 кг от дка. Търсенето на семена за пшеница и ечемик е изключително голямо в момента, засипани сме от заявки, затова сме особено доволни, че навлизаме в този важен за България сегмент в земеделието –зърнено-житни есенни култури.

- Какви са новините от KWS при царевицата?

- Новините при царевицата никога не свършват. Защото KWS е лидер в Европа и една от най-големите компании в света в селекцията на тази култура. Доказали сме се във всички направления на нейното приложение. При производството на царевица за зърно, основно за страната ни, имаме разнообразие от хибриди с широк диапазон на ранозрелост – от 250 до 600 по ФАО, с което покриваме всички изисквания на фермерите от различните региони на страната. От години сме доказали, че притежаваме най-добре балансираното портфолио с хибриди царевица за силаж. В по-късните групи са Микадо – 600 по ФАО и Кити – с ФАО 500. Ново предложение е Калимнос[GN(B1]  500 по ФАО . На голяма популярност в страната ни се радва хибридът Аманда – 420 по ФАО, който е подходящ и за производство за зърно, и като втора култура за силаж. Такива са и хибридите Камелиас – 320 по ФАО, и KWS 2360 – 280 по ФАО.

Третото приложение при царевица, съвсем ново за България, е използването ù като енергийна култура. Ние сме единствената компания в света, която има самостоятелна и специална селекция за такива хибриди. В България предлагаме хибрида Агрогаз, предназначен за производство на биомаса и биогаз. Много важна култура за производство на биомаса в по-засушливи райони е соргото. KWS предлага в момента сорго само за биомаса, от което се получават над 5,5-6 тона от дка, което е изключително висок резултат за условията на България.

При слънчогледа е по-голямата новина! От няколко години изпитваме Clearfield хибриди, които да задоволят първо нашите високи изисквания към това, което представяме на пазара. Вече са определени първите два Clearfield слънчогледа, които ще бъдат предложени на българския земеделец следващата пролет: CF 27 CL и Hysun 202 CL! Те са вече по полетата на България, притежават изключително добри качества и сме убедени, че и при слънчогледа фермерите ще се насладят на изключително високо качество – запазена марка на KWS, като заготовка на семената и като поведение на полето.

Така че визирайки всички важни култури за българското земеделие, започвайки от есенно-житните – пшеница и ечемик, ние вече сме на пазара с изключително мощна и безкомпромисна селекция.

- Силната селекция – това ли е основното оръжие на КWS срещу конкуренцията в сектора?

- Селекцията е само една част. Трябва да има добра симбиоза между качествена селекция и добре сработен екип. За да се докажат и покажат истинските качества на една добра селекция, тя трябва да попадне в ръцете на кадърни хора. И понеже качествената селекция на КWS е попаднала в ръцете на кадърни и свестни хора, затова и резултатите са такива, каквито са!

- Какво предизвикателство е да се управлява и ръководи един такъв екип?

- Като човек, който управлява и ръководи този екип, аз имам една важна задача – да направя така, че тези хора да изпитват удоволствие от работата, която вършат. Когато дадеш възможност на един кадърен и качествен човек с умения да се развихри и да разгърне изцяло потенциала си, когато му повериш в ръцете една качествена селекция и голям брой култури, а не го ограничиш само в едно направление, то тогава резултатите са наистина впечатляващи. Такива резултати, каквито постига на практика КWS!

- На кои Ваши качества като мениджър залагате най-вече в постигането на тези резултати?

- Аз имам едно лошо качество и ще започна с него – когато правя презентации, съм много приказлив. Опитвам се да кажа абсолютно всичко. Но това, че говоря много означава, че КWS винаги има какво да каже, винаги има новина. А това, което се опитвам да направя, е да изслушвам добре колегите си и второ – да се отделям от екипа и да го наблюдавам как се справя сам. Ако един ръководител е постоянно с екипа си и се опитва да работи всички процеси вътре в нето, то тогава той губи своята представителност, своите футкции. Това – екипът да бъде симбиоза от различни качества, различни характери, е голяма сила. Защото един човек никога не може да бъде цялостно изграден. Но няколко човека могат да направят така, че един екип наистина да е цялостно изграден.

- Ясно е, че Вие сте сигурен в екипа си. А дали и земеделските производители могат да разчитат на него?

- Земеделците в България могат да разчитат на 100% на екипа на КWS. Мога да кажа, че това са изключително добре подготвени специалисти и помощта, която те оказват на земеделците, е високо ценена от тях. Обратната връзка, която получаваме, е, че фермерите много разчитат на съветите, които им даваме при всички земеделски култури. Екипът ни е от 8 изключително добри професионалисти, които покриват цялата страна. Неслучайно пазарът отчита, че нашият екип е най-силният. Когато получаваме такава оценка, ние стигаме до извода, че сме длъжни да направим следваща стъпка, такава, каквато направихме миналата година със създаването на първата KWS Аадемия в България. Това не е епизодично събитие, а мероприятие, което ще продължи да съществува. Вече подготвяме втората сесия. Тя ще се проведе в края на 2013г. или през следващата година. На тази уникална за земеделието ни инициатива ние не говорим само за нашата селекция и постижения, но разглеждаме и основни важни теми, наболели проблеми, които трябва да бъдат разрешени от земеделците в България.

- Това първо издание успя ли да отговори на очакванията, с които беше натоварено?

- Категорично! Мога да кажа със сигурност, че обратната връзка, която получихме, впечатленията, които споделиха земеделците, надхвърлиха нашите очаквания. Много голяма част от тях признаха, че не са се надявали на толкова полезна и важна среща и че с нетърпение очакват следващата сесия на КWS Академия. Тълкуваме това като ясен знак, че ние от KWS сме направили поредната си успешна бизнес крачка. А най-хубавото е, че предстоят още много следващи такива.

 

 интервю на Валери Станев