1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Акцентът на 18-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич ще бъде върху българското производство

Акцентът на 18-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич ще бъде върху българското производство

Звезделина Иванова – изпълнителен директор на „Добрички панаир” АД

- Г-жо Иванова, как върви подготовката на 18-ото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него"?

- Тази година изложението ще се проведе от 31 август до 4 септември в СК „Простор" в Добрич. Фирмите, които са заявили участие, са от страната и чужбина, като директно ще участват Полша, Румъния, Украйна, Германия, Швеция, Испания, Италия, Франция, Великобритания, Белгия и др.

- Има ли отлив или прилив на изложители в сравнение с минали години?

- Има и отлив, и прилив на нови изложители като всяко изложение. Посетителите тази година могат да видят едро- и малогабаритна техника, семена и посадъчен материал, специализирана литература. Ще бъдат представени новостите от фирмите. Радостното за нас е, че все повече български фирми се включват в изложението въпреки кризата. Затова ние ще акцентираме върху българското производство.

- Кой ще пререже лентата на изложението?

- Официалното откриване е на 31 август. Поканили сме министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, изпълнителния директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева, народни представители, кмета на община Добрич Детелина Николова, областният управител Желязко Желязков.

- Традиционно „Добрички панаир" изготвя богата съпътстваща програма на изложението. Какво сте включили тази година?

- Тази година сме предвидили кръгла маса, която ще бъде в три теми. Едната е „Стратегия на Министерството на земеделието и храните за развитието на аграрния сектор в контекста на ОСП", като втора тема сме предвидили „Предизвикателства пред пазарите за агростоки. Контрол на качеството и храните". Третата тема от кръглата маса е озаглавена „Политика на инвестициите в обновяването на земеделските стопанства". Предвижда се всички официални гости да се включат. Поканили сме експерти от МЗХ и от ДФЗ.

- Кои други сектори от селското стопанство са включени в съпътстващата програма?

- През втория ден сме предвидили среща-дискусия с представители на животновъдния и млечния сектор у нас. Темата е за състоянието и предизвикателствата пред сектора. Ще се обсъдят схемите за подпомагане, мерките за излизане от кризата, изкупните цени на млякото, картелните споразумения - има ли ги или не. Тук ще бъдат поканени всички браншови организации, за да представят своите виждания.

- Всяка година „Добрички панаир" отличава най-добре представилите се фирми. Тази година какви са наградите, които вие ще връчите?

- Две ще бъдат наградите. След откриване на изложението ще бъдат разгледани всички експонати и ще връчим традиционните статуетки. Едната е за иновации, а другата ще решим впоследствие.

- Какви са още изненадите, които подготвяте за изложители и посетители?

- Тази година ние предвиждаме демонстрации по време на изложението. Част от тях ще се проведат на четвърта площадка, където в ход ще се демонстрират машините. Другата демонстрация е планирана да се проведе на поле по пътя за Варна. Това е най-новото, което всъщност „Добрички панаир" ще предложи на своите изложители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.