1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. БАТА АГРО е основното земеделско изложение в България, което расте всяка година

БАТА АГРО е основното земеделско изложение в България, което расте всяка година

Снимка:

Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника

-Г-н Минев, каква отговорност е заемането на този пост и какво наследявате като постижения и задачи към момента?

За мен това е една изключително голяма отговорност, тъй като до момента в рамките на Асоциацията е постигнато много. Заедно с колегите от новия Управителен съвет имаме нелеката задача да надградим направеното досега и да допринесем за развитието на структурата в рамките на мандата, за който ни е гласувано доверие.

-Какви ще са Вашите приоритети?

В рамките на новия мандат ще акцентираме на работата с браншовите организации и държавните институции в земеделския сектор. Желанието ми е да разработим по-близки отношения с тези организации, за да можем да бъдем още по-полезни и ефективни за земеделската общност в страната. Другият приоритет е изложението БАТА АГРО, като амбицията ми е да го развием в още по-мащабен форум, който да бъде още по-полезен за земеделците в България.

-Как се налага до момента изложението БАТА АГРО?


Изложението БАТА АГРО започна да се превръща в международно, тъй като има все повече заявки за участие и от международни фирми. И не само това – то е атрактивно и за посетители от съседните наши държави. На практика през годините изложението се наложи като основния значим форум за представяне на земеделска техника. И не само техника, а и на решения и технологии за земеделието, развива се и дигитализацията като направление, има доста фирми, които представят софтуерни решения за управления на земеделските стопанства. Реално погледнато, с годините това стана основното земеделско изложение в България, което расте всяка година.

-Как върви подготовката на БАТА АГРО 2018?

БАТА АГРО 2018 ще се проведе по традиция в Стара Загора, от 15 до 18 май. По последни данни вече имаме заявени повече от 180 фирмени участия до момента и заета площ от над 30 хиляди квадратни метра. В сравнение с миналата година това е ръст от 8% като площи. Приемаме заявки за участие в изложението до края на месец април, така че очакваме броят на посетителите на нарасне още повече и това да бъде най-голямото изложение, организирано досега от Асоциацията.

-Съпоставимо ли е изложението с неговите европейски аналози?

По своите мащаби, полезност и продуктова актуалност то е съпоставимо с европейските си аналози, но има и свое специфично лице. Целта на изложението е по-голямата му практическа насоченост. Не само да се покаже техниката, а реално да се водят разговори и преговори с клиентите, да се сключват сделки. Предвидили сме и демонстрации със самоходна и прикачна техника, така че клиентите да видят машините в работен режим. Посетителите ще имат и възможността да направят тест драйв с представените модели, за да добият обективна представа как те се държи на полето.

-Премиерите на последните новости в агросектора станаха задължителна част от БАТА АГРО. Какво са подготвили фирмите тази година?

Всеки голям производител обновява техниката си на годишна база. Това прави развитието на машините много динамично, постоянно се въвеждат новости, напредва електрониката, усилено се говори и за автономните машини и системите за прецизно земеделие, които на практика вече са стандарт. Така че и тази година за посетителите на изложението ще има световни изненади в техниката и технологиите на земеделското производство.

-Бихте ли коментирали тенденциите на пазара на агротехника у нас?

През последните две години - 2016-та и 2017-та пазарът на техника е доста депресиран. Ако гледаме данните за регистрации на нова техника, при самоходните колесни трактори през 2017-та регистрираните машини са 1340. Което сравнено с 2016-та, е почти 10% повече, но от друга страна това като ниво е все още много далеч от необходимите нива за здравословно обновяване на машинния парк в България. При зърнокомбайните картината е подобна - въпреки около 37% увеличение спрямо 2016-та, при регистрирани 158 зърнокомбайна през 2017 г. това е много далеч от 250 до 280 зърнокомбайна на година, нормални за пазара на България.

-Кои са основните фактори за негативната тенденция?


Много са факторите. Един от основните е изкупната цена на земеделската продукция. В последните две години, в които са и доста по-ниски нивата на регистрирана нова техника, цените на земеделската продукция са доста ниски. Значително по-ниски от предходните периоди. В краткосрочен план не виждам индикации за повишаването на тези цени. Несъмнено по-ниските приходи карат земеделците да бъдат много по-внимателни при инвестирането на нова техника. Друг, много съществен фактор, допринесъл за този спад при закупуването на техника през двете години, беше дългото отлагане на отварянето на Мярка 4.1 в рамките на 2016 г., анонсирано още в началото на годината. А реално приемът стартира в края на 2016-та, което за земеделците означаваше едно чакане цяла година. Това до голяма степен ги възпря да правят инвестиции. Същевременно, след като се входираха проектите, последва много голямо забавяне в разглеждането на проектите. На практика малък ръст в продажбите имаше след средата на 2017 г.

-Какви са тенденциите или прогнозите в продажбата на техника за 2018-та?

Към момента при сегашните нива на изкупните цени на продукцията не очакваме някакво сериозно повишаване, а по-скоро запазване на нивата от предходната година. Възможно е леко повишаване, базирано най-вече на необходимостта от нова техника. Защото много земеделци задържаха покупката на нови машини в предходните две години.

-В тази връзка – Вашият съвет към земеделците?

Моят съвет към земеделците е да не чакат сляпо на програми, а да планират и инвестират в нова техника тогава, когато им трябва. Защото това, което се случи през 2016 и 2017-та, показа на практика, че голямото чакане води до сериозни загуби в земеделските стопанства, когато не се инвестира навреме в такава техника.

-И за финал - какво бихте си пожелали на Вас и на фермерите?

На себе си и на Управителния съвет, както и на цялата Асоциация искам да пожелая успех през тази година, успешно изложение и достойно представяне на всички членове на БАТА АГРО и всички изложители. А на земеделците пожелавам ползотворна стопанска година и времето да е с тях, високи добиви, безпроблемно прибиране на реколтата и да имат възможността, след като я приберат, да инвестират в нова и ефективна техника.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.