Една стопанка, 5000 дка и три деца

Снимка:

Петя Цанкова обработва земя в Разградско

Освен традиционните зърнени култури Петя Цанкова произвежда и зеленчуци, а в същото време е майка на три деца. Започва случайно преди пет години с 200 декара, днес вече те са 5000 дка. Фермерката е машинен инженер по професия, но така и не работи наученото. След като завършва се занимава с търговия на земя, а започва със земеделието.

- Как започна със земеделието, въпреки че професията ти е в съвсем друг бранш?

- Пред пет години започнах със собствената си земя – 200 дка като тогава нямах представа какво е земеделието и какво иска то. Тогава нямах идея как ще засея, каква техника ще използвам и случайно попаднах на агроном, който прояви разбиране и беше плътно до мен. Именно той ми помогна с операциите, които трябва да се направят на полето. Сея пшеница, царевица и слънчоглед. Произвеждам домати, патладжан, лук, зеле, боб, корнишони, пипер. Реализирам продукцията отчасти в консервно предприятие и с директна продажба на хората. След като първата година от нищото нещата се получиха, реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам и бизнеса, който искам да развивам. С годините увеличих и обработваемата площ. Неудобството е, че тя не е комасирана, а работя в пет землища в Разградско, но пък разстоянията не са далечни, най-отдалеченият блок е на 12 км.

- На какъв машинен парк разчиташ за обработката на площите си?

- Не съм си купила нищо по европейска програма. За съжаление Разград не попада в селските райони и аз не мога да кандидатствам по мерките. За покупка се иска обезпечение в двоен или троен размер, което аз не мога да покрия и затова съм решила всичко, което си купя като техника да е със собствени средства. Най-новата придобивка в агропарка ни е трактор McCormick X 7.6. Взехме го преди да започнем подготовката за есенната сеитба, защото се наложи да имаме по-голям трактор, заради повечето площи и мощния инвентар. Допадна ми съотношението цена-качество и не съжалявам за избора си. С McCormick правим тежките обработки дисковане, оран и култивиране. Използваме го и за транспорт на инвентара, защото има висока скорост. Главният "виновник", заради който купихме трактора е синът ми Стоян. Той лично го изпробва, защото той го кара сега, и му хареса най-много сред другите трактори. Много му допадна автомобилното оборудване на кабината. След първия сезон на работа на трактора отчитам 100 кг повишение на добива пшеница. Да не говорим за това, че всичко стана много по-бързо, в сравнение с по-малките трактори, които имах. До момента не се е налагало да поправям нищо по машината, все пак е нова, но за щастие разчитам на сервизните услуги на специалистите в базата на Оптиком, която ми е съвсем наблизо в с. Гецово.

Заедно с трактора миналата есен купихме и брана марка Chervona zirka. Спрях се на нея, заради дисковете, всеки от тях е с независимо окачване. Предимство също е, че тя се сгъва и нямаме проблем при транспорта. Много е лесна за обслужване, ако стане авария се отстранява много бързо, защото лагерите се гресират един по един. Удобно е, че се управлява директно от кабината.

Купих и обръщателен плуг Ovlac, първо, заради формата на телата, защото са за предпочитане за работа в по-тежки условия като това не пречи на качеството на обработката. Не остават големи буци по полето, които да пречат после. Много лесно се маневрира с него и се спестяват безпредметни обиколки по полето. Захватът за трактора е много удобен, защото всичко е направено с болтове и при едно евентуално усукване може да се скъса болт, а това всички знаем е най-малкият проблем. Отметателните дъски могат да работят много добре в по-лепкави почви и влажно време, в същото време зарaвя остатъците и няма проблеми при по-нататъшните обработки.

Миналата есен си купих и култиватор Zamidis. Той допълва прикачната техника в стопанството. Отличава се с по-различните тела, убедиха ме в базата да го взема и не съжалявам, въпреки първоначалния си скептицизъм. На част от блоковете минаваме с него само веднъж и това е напълно достатъчно. Извивката, която правят телата е един вид като ресори . Ако случайно има по-големи буци и камъчета телата не се чупят.

- Какъв екип ти помага в работата?

- Работят трима механизатори, един от тях е синът ми Стоян. Дъщеря ми помага в зеленчукопроизводството и продава реколтата, а три жени работят кампанийно, когато работим в градината и прибираме зеленчуците. Имам още три момчета, които помагат за всичко в базата.

Вижте подробности във видеото...

Автор: Мирела Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.