На "ти" с агротехниката

Снимка:

Стоян Ралев обработва земя в търговишкия край

Стоян Ралев обработва над 1500 дка собствена земя и до 4700 дка под аренда с традиционните пшеница и слънчоглед, както и 350 дка люцерна която продава на свои партньори за производство на пелети. Площите на стопанина са в землищата на селата Маково и съседното Миладиновци, област Търговище. След като завършва института в Русе Стоян Ралев цял живот се е занимавал със земеделска техника. По-късно идва и производството на земеделска продукция.

- Как направи земеделието и производството на земеделска продукция своя работа и призвание?

- След като завърших Института в Русе цял живот съм се занимавал със земеделска техника, а в последните години и с производство на земеделска продукция. Смятам, че попаднах на точното място за мен. За друга професия не съм и мислил. Ако нещо се обърне и трябва да започна от начало пак ще избера земеделието.

- Каква е 2016-та година като земеделски практики и добиви във вашия район?

- През тази година добитата продукция е сравнително по-добра от миналата, може би с една идея. Чудеса няма! 500 кг/дка среден добив при пшеницата, вече имам 1000 т в склада. Слънчогледът се развива много добре, очаквам рекорден добив. Имам готовност с техника и складови бази да се справя и с тази задача. Тази пролет беше дъждовна, после пък около две седмици засушаване, но Господ си знае работата. Гладни ходим, от глад няма да умрем. След жътвата, разбира се цикълът се повтаря. Започваме подготовка за сеитбената кампания с дълбока оран за следващата стопанска година.

- Масовият слух говори, че цените тази година са значително ниски. Какви са настроенията при твоите пазари?

- Свидетели сме на поредната търговска кампания, тя се повтаря всяка година. Или ще намерят болест, или ще кажат, че в Канада има голямо производство, или че в момента европейските пазари са задръстени и ще ядем хляб само три дни. Не гледам сериозно на тези целенасочени акции. Мога да им кажа дори, че ще изчакам цените да се сринат тотално, за да им подаря цялата си реколта. (смее се) Продавам на български фирми, работим коректно вече години наред и досега нямам проблеми. Количества за износ на пристанищата не можем да осигурим, пък и там „редът“ е друг.

- От какво е съставен агропаркът ти? На кои брандове залагаш и справяш ли се с обработките?

- Преди три години си купих голям трактор JCB Fastrac. С него правя основните обработки на почвата и култивиране. Тази машина е лишена от всичко, което още не е сътворено. Кабината е на въздушна възглавница, скоростта по време на транспорт е голяма – до 70 км/ч, с двойни спирачни апарати, което гарантира сигурността. Има голяма теглителна мощност. Въобще всички екстри, които трябва да има един трактор са вградени в този трактор. Разбира се имам и телескопичен товарач JCB. От многото оферти, които преди три години получих прецених, че това е машината, която ми е необходима. Купих товарача след като видях какво може на демонстрация край Разград. Фадромата е абсолютно универсална, освен товарните работи на произведената продукция, я използваме и за транспорт и като стълба, заради височината на кофата. Имам вилица и щипка за рулонни бали.

Финансирам техниката си със собствени средства, нямам машина, закупена по проект. Пробвал съм с проект, но не се стигна до реализация, поради липса на средства. Тогава се отказах да работя по този начин, най-вече, защото е много тежко като документация, а за никого не е тайна, че за съжаление е свързано с много „странични плащания“. Без проекти работя по-спокойно и по-добре.

- Кое те накара да се спреш на великобританската марка, предвид голямата конкуренция у нас?

- Спрях се на английската марка, тъй като Великобритания е държава, в която има традиции в производството на качествена техника в какви ли не браншове. Агрегатирам го с голям инвентар – сеялка, която изисква мощен трактор и обръщателен плуг Ovlac. Плугът е испанско производство, също със страхотни възможности. Геометрията на дъската е много добра и прави изключително качествена оран. Всичко, което върша с този трактор има изключителна производителност. Купих плуга заедно с трактора и същата есен го използвах. Работя само с обръщателни плугове, тъй като става равномерна оран. Не се правят празни ходове като обикаляне на леха и разор.

- През какво време е удачно машинният парк да се обновява?

- В последните няколко години влязоха много съвременни машини и не мога да кажа, че един трактор ще се амортизира за 4-5 години. Ако си добър стопанин тракторът може да ти служи и 20 години. Всичко зависи от това, какво отношение имаш към машината, за да има и тя адекватно към теб.

- Разбрахме, че си бил в завода на JCB във Великобритания. Какво те впечатли там?

- Великобритания е страна, изтъкана от традиции. Там видях, че в едно хале от 50 дка, където има светофари и тротоари влиза едно парче ламарина и излиза трактор. Той веднага отива на изпитателния полигон, където се отстраняват евентуални пропуски, измива се и заминава на пазара. На ден се произвеждат между 8 и 10 трактора. Нивото е високотехнологично, организацията на производството е перфектна. Направи ми впечатление, че на всяка колона има кутии с тампони за уши и всеки може да си вземе, а на съседната колона може да си вземе и чаша кафе. Въобще нивото е високо. Посещавам и технически изложения, както у нас, така и в Европа. Обновяването на техниката и модернизирането на селското стопанство върви с много бързи темпове. Машините стават все по-ергономични и удобни за работа.

Вижте видео по темата...

Автор: Мирела Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.