1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Надпреварата за конкурса „Трактор на годината“ е ожесточена

Надпреварата за конкурса „Трактор на годината“ е ожесточена

Снимка:

Цветан Гърбешков, член на Журито на конкурса „Трактор на годината“

- Г-н Гърбешков, наближава развръзката на конкурса „Трактор на годината“. Вие, както и представителите на водещи агромедии, имахте доста наситена програма тази година, свързана с презентации на финалистите в надпреварата. Вашите впечатления?

- Тази година в действителност беше доста динамична. 17 са тракторите финалисти в четирите категории – „Трактор на годината“, „Златен трактор за дизайн“, „Най-добър специализиран трактор“ и най-новата категория на изложението „Най-добро съоръжение“. Посетихме почти всички държави в Европа. Интересното е, че за първи път имаме кандидат, който не е европейски производител – една от най-големите китайски компании, които навлизат на европейския пазар. Това наложи цялото жури да пътува до Китай, за да се запознаем с машините им.

Изключително ожесточена е надпреварата тази година. Конкурсът „Трактор на годината“ се е доказал като фактор за стимулиране на конкуренцията и затова производителите на трактори представят изключителни иновации.

- Можем ли да кажем, че конкурсът е стимул за развитие на технологиите в индустрията?

- Определено. И ако предишни години е имало подобрения в едно или две неща, то тази година иновациите са повсеместни. Виждате колко е сериозно и колко присърце компаниите приемат предизвикателството да са най-добри на пазара. И земеделските производители неминуемо печелят от конкуренцията.

- Знае ли се вече кои ще са победителите в четирите категори на конкурса?

- В интерес на истината и аз все още не знам. Имам предположения, но дали ще се оправдаят, ще стане ясно на изложението Агритехника в Хановер, където ще се представят всички кандидати в целия си блясък. Ще бъде интересно, атрактивно, с много изненади за посетителите. Фермерите не само в България, но по цял свят ще спечелят от ексклузивните решения, които предстои да бъдат внедрявани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.