1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Най-важното е да имаш правилния продукт, за да създава той условия за висока конкурентоспособност на фермера

Най-важното е да имаш правилния продукт, за да създава той условия за висока конкурентоспособност на фермера

Инж. Андреас Клаузер-вицепрезидент и генерален мениджър на CASE IH & Steуr за Европа

- Г-н Клаузер за първи път ли сте в България - какви са вашите впечатления от нашата страна?

- Първото ми впечатление беше през 1990 година, когато бях тук. Тук има много добри фермери и винаги ми е било приятно да идвам и да общувам с тях. Това много ни помага да развиваме нашия бизнес, като се запознаваме с традициите на българското земеделие и непрекъснато да увеличаваме нашето присъствие на българския пазар.

- Каква е целта на Вашата визита?

- Първата причина, поради която съм тук, е да посетя нашия представител „Римекс 1 Холдинг" и да направим преглед на първата половина от 2009 г. И двете страни констатирахме много успешен бизнес за този период. Също така дискутирахме развитието на дилърската мрежа на „Римекс". Резултатът е добър. Това се потвърждава с откриването на още един център в Стара Загора, след като откриха такъв в Бургас тази година. И третата причина, заради която дойдох е да информираме пресата в България за нашите намерения, за нашето присъствие и да държим добри контакти с българските медии в областта на агробизнеса.

- Как според вас икономическата криза рефлектира върху агробизнеса в световен мащаб?

- Благодарение на Господ влиянието на световната криза върху агробизнеса не е толкова голямо. Не е както при строителните машини или автомобилите. Не само, че няма криза, но в същото време в САЩ нашият бизнес бележи ръст. В сравнение с 2008 г., която беше пикова не само за нас, но и за почти всички производители, през 2009 г. ние имаме лек спад от около 10-15%, но, все пак оборотът ни спрямо 2007 г. е по-висок.

- Как икономическата криза рефлектира върху дейността на производителите на земеделска техника и по-специално върху CASE?

- Както вече казах, ние очакваме лек спад от около 10-15% максимум и ние далеч не го наричаме криза. Това, с което искаме да помогнем на нашите крайни клиенти е да получат по-добър достъп до финансиране, за да могат да си позволят машините, които са им необходими.

- Каква е стратегията на компанията за запазване стабилността в условията на криза?

- Ние сме достатъчно гъвкави, за да можем да произвеждаме специфични продукти, които са необходими на нашите клиенти, както и да им помогнем да получават навременен достъп до добър сервиз, доставка на резервни части и ремонти, ако са им необходими, за да могат да получат максимума от машините, които закупуват от нас.  Това не е малко.  Нещо, което е важно!-Ние не произвеждаме машини за склад, ние ги произвеждаме по специфични изисквания на конкретни клиенти.

- Какъв е пазарният дял на CASE в Европа и на българския пазар?

- В Европа ние имаме пазарен дял над 10%, така че ние сме доста силен и  надежден партньор. В България можем да говорим за тежките машини, които основно продаваме тук. И в този сегмент имаме между 30 и 40% пазарен дял. Целта ни е да влезем в по-ниските сегменти за средния и по-ниския клас клиенти, нещо което дискутирахме вече и което ще предоставим, като стратегия още тази есен. Смятаме, че нашата стратегия е правилна. Ние това не го правим изненадващо. Поддържаме подобна стратегия през последните 10 години на този пазар.

- Кои са най-силните страни на вашите машини-смятате ли, че благодарение на тях фермерите запазват високи нива на рентабилност и по този начин по-леко преодоляват кризата?

- Най-важното е да имаш правилния продукт, за да създава той условия за висока конкурентоспособност на фермера и по този начин да му създава предимства за неговия бизнес. Ние имаме най-ниската консумация на горива в индустрията и все още имаме най-висока препродажбена стойност на машините.

- Какви са вашите амбиции за развитие на присъстваието на компанията в България?

- Амбицията ни е да направим дори още по-гъста мрежа на офисите на „Римекс 1 Холдинг", за да бъдем още по-близо до фермера на локална база. Също така много е важно да помогнем на фермерите да получат достъп до финансиране за закупуване на нашите машини. Първо ние организираме курсове на обучение, където са поканени, както нашите дистрибутори, така и специалисти от нашите клиенти. Обучаваме нашите дистрибутори в маркетинга, как трябва да се предлагат продуктите, по какъв начин, за да бъде най-успешно използването на машините ни. Има и други курсове, технически, на които каним освен дистрибутори, но и специалисти на нашите клиенти, където ги обучаваме в използването на нашите машини, внедрените новости, как добре да си служат с тях и да извлекат максимума. Обучени по този начин те се стремят да намалят разходите при обслужването, ако е необходим ремонт. Подехме инициатива, която ще бъде реализирана до края на годината -

ще обявим един проект, насочен към младите хора до 25 години, които са отворени за нови идеи и предложения за адекватно развитие на нашия сектор. Независимо жури от 10 души ще проверява и оценява идеите, като на десетте от най-добре справилите със задачата ще им бъде осигурена стипендия за обучение във висше учебно заведение и професионална реализация в нашата фирма.  

- Как работите с Римекс 1 Холдинг-доволни ли сте от тях? Какви са препоръките ви към тях?

- Препоръките ни са да продължим взаимоотношенията си в същия дух. Познаваме се от 1997 година. В края на 90-те години имахме трудности, но оттогава започнахме нов етап с доста успешен бизнес. Така че аз ги поздравявам за успехите, които постигат и им пожелавам увеличаване на пазарния дял в кратък срок.

- Какво съветвате специалистите от Римекс 1 Холдинг - как фирмата да запази стабилност на българския пазар и да запази водещата си позиция?

- „Римекс 1 Холдинг" посещават всички курсове, които провеждаме в Европа, така че те са максимално обучени и знаят много повече неща в сравнение с конкурентните фирми. Така че те са с едни гърди напред и фермерите все повече се интересуват от взаимоотношенията със силни и компетентни партньори, а не само продажба на машини в чистия си вид. Комбинацията между нашата технология и взаимотношенията между CASE и „Римекс 1 Холдинг" е повод фермерите да предпочитат червения цвят.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.