NEW HOLLAND спечели още две отличия на SIMA 2017

Сребърен медал за иновативната концепция на NEW HOLLAND за автономен трактор с NHDrive

Още две високи отличия зарадваха екипа на NEW HOLLAND по време на Парижкото изложение SIMA. Освен приза „Машина на годината" в категория „Комбайни" за CX и CR Everest, лидерите в самоходната техника получиха награди за още две свои разработки.

Сребърен медал за „Иновации" спечели революционният прототип на автономен трактор оборудван с технологията NHDrive. Благодарение на нея, тракторът може да работи както самостоятелно, така и да бъде управляван от оператор. Журито присъди специална награда и за новия дизайн на охладителна система High Efficiency Heat Rejection.

За повече информация около нововъведенията потърсихме г-н Александър Янков, продуктов мениджър трактори в ИНТЕРАГРИ България, официален вносител на NEW HOLLAND Agriculture и NEW HOLLAND Construction за България.

- Г-н Янков, бихте ли ни разказали малко повече за автономния трактор на NEW HOLLAND?

- Здравейте, разбира се. Това е една истинска иновация, която редефинира бъдещето на земеделието в световен мащаб. Представете си трактор, който може сам да се придвижи от базата ви до определеното поле и да извърши нужните операции, например сеитба. Това да се случва без проблем, ден, след ден. Машината сама да определя дали и кога има нужда от ново зареждане на гориво, посредством събраните данни на място да определя дали условията са подходящи за програмираните обработки и дори сама да решава прости казуси възникнали при работа. Всичко това е заложено в концепцията на NEW HOLLAND - NHDrive.

Концепцията за автономен трактор е основана на модела T8 Blue Power и е разработена от CNH Industrial в сътрудничество с лидера в индустрията за офроуд автоматизации Solutions Incorporated (ASI), Юта, САЩ. NHDrive превръща конвенционалния трактор в напълно автономна безпилотна самоходна машина, която можете да следите и управлявате чрез настолен компютър или таблет, на базата на получени данни в реално време.

В бъдеще, благодарение на NHDrive ще можете да се възползвате максимално и денонощно от благоприятното време за извършване на конкретни обработки. Това означава по-висока ефективност и производителност. В допълнение намалява и рисковете свързани с човешка грешка, тъй като машината следва предварително зададени и одобрени планове за всяка дейност. Тракторът NHDrive предлага максимална оперативна гъвкавост, тъй като има същата кабина, като стандартния T8 и може да се използва и за операции, при които пълната автономия все още не е възможна, като например работа с челен товарач или високоскоростен транспорт по пътища от официалната пътна мрежа. Автономните трактори на NEW HOLLAND могат да работят самостоятелно или съвместно с други машини управлявани от оператор.

- С други думи в бъдеще технология NHDrive ще пести много време на фермерите и ще им гарантира повече гъвкавост и ефективност?

- Да, точно така. Една от основните посоки, в които нашите партньори от NEW HOLLAND развиват своите проекти е точно тази - по-висока производителност при използването на по-малко ресурси, било то гориво, човешки труд и други. Затова работата по усъвършенстването на тази система продължава. А в идните години вероятно ще я видим и при други машини от портфолиото на бранда.

- Това е чудесно. Ще се радваме когато тестовете и работата по прототипа приключат да видим тези революционни машини в базите на ИНТЕРАГРИ, а след това и в българските стопанства.
Още една интересна иновация на
NEW HOLLAND получи награда на SIMA. Бихте ли ни казали, с какво е по-добър новият дизайн на охладителната система High Efficiency Heat Rejection?

Да, високоефективната охладителна система (HEHRS) получи специално отличие, тъй като инженерите на NEW HOLLAND са успели значително да намалят размерите ѝ, а от там и изискванията за мощност на вентилатора. Тя използва два кръга: цикъл с висока температура за охлаждане на двигателя и с по-ниска температура, за локално охлаждане на системите на машината, което усреднява температурата на отделяната топлина.

Съответно термичният модул има само два радиатора, за двата цикъла. Традиционните (въздух - течност) радиатори са заменени с топлообменници, които са много по-ефективни. Това осигурява по-голяма гъвкавост при реорганизирането на системата и ново, по-компактно разположение на компонентите ѝ. Така се увеличава ефективността ѝ и се намаляват изискванията за мощност на вентилатора. В резултат, новата система за охлаждане осигурява значителни предимства от гледна точка на производителността и икономията на гориво.

Плюсовете на новата система са много - по-малките радиатори и оптимизираният ѝ дизайн оставят повече свободно място под капака. Опростеният термичен модул прави поддръжката и почистването на топлообменника изключително лесно. Нивото на потока на охлаждащата течност може да бъде динамично и да се регулира с електрическа помпа за управление на разпределението със специални клапани. Така се подобрява цялостната работа на машината в най-тежките температурни условия. Но, най-важното е, че използването на новата високоефективна охладителна система води до значителна икономия на енергия и гориво.

Както сами виждате, NEW HOLLAND е водеща сила в иновациите при земеделската техника, които ви пестят време и средства. Затова препоръката ни е - всеки, който търси надеждна машина, с която да повиши производителността на своето стопанство да се обърне към нашите специалисти в ИНТЕРАГРИ България. Със сигурност ние ще имаме точното решение за вас.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.