1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Д-р Петя Петкова: Ваксинацията е ефективен инструмент за контрол на птичия грип

Д-р Петя Петкова: Ваксинацията е ефективен инструмент за контрол на птичия грип

ЕК трябва да разработи единна стратегия, за да се гарантира свободен пазар с ваксинирани птици и продуктите от тях, казва изпълнителният директор на Съюза на птицевъдите в България

 - Г-жо Петкова, каква е картината в сектор „Птицевъдство“?

За съжаление, много обезпокоителна, защото заболяването високопатогенна инфлуенца продължава да взима своите жертви. За миналата година беше унищожено 30 процента от поголовието на кокошки-носачки.

Тази година нещата не са по-розови. Проблемът е в ненавременното изплащане на обезщетенията и съответно стопаните не могат да си възстановят производствата. А това в крайна сметка се отразява и на пазара, защото вече усещаме липсата на български яйца.

 - Какъв е начинът да се справим с птичия грип?

В крайна сметка ЕК отвори вратата по отношение на ваксинацията. Ние започнахме диалог с администрацията и вече е изготвен анализ по отношение на това, че в България следва да се прилага национална стратегия. Тя все още не е разработена, но се надяваме БАБХ, заедно с бранша да работи с бързи темпове, защото всички очакваме решения. Само с биосигурност не можем да се справим, независимо че работим за подобряването й. Смятаме, че ваксинацията е един ефективен инструмент. Във Франция от хиляди огнища имат само десетина вече, т.е. ваксинациаята работи.

 - В кои от европейските държави се прилага ваксинация срещу инфлуенца?

От октомври 2023 година ваксинацията се прилага във Франция върху цялото поголовие при водоплаващите птици. Така че се надяваме всички държави да намерят правилния механизъм, но е важно ЕК да разработи единна стратегия, за да се гарантира свободен пазар с ваксинирани птици, защото това е краен продукт.

 - Каква е пазарната картина и как секторът беше ударен от войната в Украйна?

Много е тревожна картината. ЕК още през януари месец наложи една спирачка специално при вноса на украински птичи продукти - яйца и пилешко месо. Квотите са средно аритметични на вноса от 2022 и 2023 година. Защото има драстичен ръст в ЕС на пилешкото месо - в рамките на 240% за една година, при яйцата е над 180%. За нашата страна, особено при яйцата, ръстът е много чувствителен. Затова алармирахме Комисията по земеделие и МЗХ да направят сериозен анализ на вноса, защото това влияе директно на българския пазар и очакваме да се засили с наближаването на Великденските празници.

 - Ние обаче не сме гранична държава и всичко, което се внася от Украйна, се превръща във вътрешнообщностна стока. Доколко такъв анализ тогава би бил обективен?

Може да е изключително обективен, защото се знае произходът на стоката. При яйцата се вижда кодът на производителя, така че съвсем лесно може да бъде направена проверка и проследимост на документите, защото хранителните продукти са проследими по документи. Надяваме се администрацията да има волята и последното изменение, което беше прието на ниво ЕК, е да се приложат тези вносни квоти на ниво отделни държави. Надяваме се това да бъде приложено, защото ние трябва да защитим българските птицевъди.

 - Секторът е един от най-добре развитите в страната и е на световно ниво. Каква подкрепа получавате от държавата и включени ли сте изобщо в украинската мярка?

Не, не сме включени в украинската помощ. Дори не е направен анализ дали следва да бъде включен секторът, защото той се счита за индустриален, добре развит, пазарно ориентиран. Това за нас е тревожна тенденция, защото не можеш да изключиш един сектор без анализ. Ние получаваме единствено държавна помощ за хуманно отношение към животните. Щастливи сме, че беше нотифицирана за нов шестгодишен период. Надяваме се бързо да бъдат утвърдени указанията и съответно помощта бързо да достигне до птицевъдите, защото ежедневно се полагат много усилия, разходите са огромни, да не говорим за технологичните изисквания, които стават все по-насочени към биологично земеделие, свободно отглеждане на птиците, промяната на директивата на емисиите - всичко това води до многократно завишаване на разходите и безспорно следва да има добър анализ, за да може да се подкрепи секторът.

 - Българското производство на пилешко месо задоволява ли вътрешния пазар и ако има внос, какъв е неговият процент?

Количествата са достатъчни, дори има и продукти, които се търгуват с държави членки, включително това важи и за яйцата. При водоплаващите птици секторът е изцяло експортно ориентиран, така че в това отношение има добри пазари. Продуктите са изключително качествени и конкурентоспособни. Но има внос и от трети държави, и вътреобщностни доставки, основно при пилешкото месо вносът е от Полша.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.