1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс: Надяваме се парите за свиневъдството тази година да не бъдат орязани, както се случи през миналата

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс: Надяваме се парите за свиневъдството тази година да не бъдат орязани, както се случи през миналата

Субсидиите ще бъдат финансова инжекция за изпадналия в затруднение бранш

 - Д-р Караманов, Вие управлявате свинеферма с около 100 000 животни. Как ще коментирате ситуацията с падащите цени на свинското месо?

В момента затрудненията, които срещаме, са породени точно от този проблем. Цената на килограм живо тегло падна драстично. В момента е около 2 лева без ДДС. Някои от фирмите, които не могат да реализират животните си, са принудени да продават и на по-ниски цени. За сравнение ще кажа, че средно цената за 2020 г. беше 2.60 лева на кг живо тегло. Тоест, сега е с 60-70 ст. по-ниска в сравнение с миналата година.

В същото време обаче, значително се вдигнаха цените на суровините за изхранване на животните. Това са царевица, пшеница, ечемик. Царевицата и ечемикът гонят цени над 400 лева на тон. Пшеницата отива над 430 лева/тон. Слънчогледовият шрот стигна над 600 лева/тон. Соевият шрот е между 900-1000 лева на тон.

 - Защо паднаха цените на свинското?

Причината е в по-голямото предлагане на животни от Европа. Заради АЧС остана нереализирано свинско месо, а това доведе до свръхпредлагане на пазара и съответно по-ниската консумация, която е характерна за този сезон, доведе до това положение. Голяма част от месото, което се предлага на българския пазар - над 50%, е внос.

Тези загуби за свиневъдния бранш не са малки като размер особено за тези, които трябва да погасяват кредити.

 - Какъв е изходът от ситуацията?

Това, на което се надяваме, е да получим помощ под формата на субсидии, които сме получавали и през минали години и които донякъде ще покрият загубите, за да не се стигне до фалити на предприятия.

Така че, очакваме навреме да бъдат изплатени субсидиите за нашия бранш, но да не бъдат орязани както беше миналата година. Т.е. искаме да се дадат в размер, който беше гласуван за петгодишен период. Мисля, че това ще бъде една финансова инжекция за бранша.

 - Има ли държавата стратегия за развитието на свиневъдството?

Мисля, че в момента няма такава стратегия. Няма план за развитие на сектора. Говоря конкретно за свиневъдството. Но пък доста се направи за бранша в сравнение с времето преди 2010 година. Свиневъдството след 2012 до 2019 година вдигна обема си с 80%, което е в интерес на икономиката на държавата.

Но сега в момента няма такъв интерес за развитието на бранша. Миналата година субсидиите, които получихме, бяха орязани наполовина от парите, които ни бяха гласувани като подпомагане.

 - Вашата лична стратегия за оцеляване?

Стремим се да направим всичко възможно, за да издържим на ситуацията в момента. Прецизираме всяко едно действие по отношение на разходите, за да намалим себестойността на произведената продукция.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.