1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Димитър Зоров: Недоволството на животновъдите се увеличава

Димитър Зоров: Недоволството на животновъдите се увеличава

Изкупните цени на млякото пълзят нагоре, но трудно биха доближили себестойността, твърди председателят на АМБ и съпредседател на НСГБ

 - Г-н Зоров, приключиха ли животновъдите с протестите, по- оптимистично ли сте настроени?

Това го решават самите животновъди, но недоволството не спада, а се увеличава, още повече, че те наблюдават реакциите на техните западни колеги - животновъдите от Франция, Германия. В Мюнхен кравари влязоха с 2 000 трактора, Бавария е блокирана. Явно това, което обясняваха нашите управляващи, че едва ли не ние сме единствените недоволни и нямаме право на протест в центъра на София, колегите виждат, че това става в цяла Европа. Ние пък преди тях протестирахме, но явно България е като последна дупка на кавала в ЕС. Не виждаме нищо обнадеждаващо за Новата година.

 - Преди Нова година се заканихте да излезете на улицата, какво ви разколеба?

Много от животновъдите поискаха още на 22 декември 2023 г. да излязат и да направят блокади по магистралите. Възпрепятства ни това, че целта на властите беше съзнателно предизвикване на сблъсъци пред Министерски съвет, но това не се осъществи. Повечето животновъди си тежат по местата, там където работят. В София е трудно. У нас отказват да допуснат протести по различни причини. Официално отправихме искане да дойдат с трактори, цистерни, както правят в Европа. Не можело да се влиза с транспортни средства над 3,5 т. Как може в Париж, в Берлин, в Мюнхен. Явно демокрацията има различни аспекти.

Затова не се състояха протестите - да не бъдем представени като едни гангстери, както министър Вътев се изразява „реват постоянно за пари“ и е въвел една нова дума в българския речник „субсидиевъди“. Не знам какво има предвид, но е добре да види колко струва един килограм българско говеждо месо, колко струва литър прясно краве мляко и каква е себестойността му и колко е реалната му пазарна цена и да каже на тези хора могат ли да продължат бизнеса си в този вариант.

Има една българска песен „И богатите плачат“, а европейските фермери са доста по-богати. Румъния, с обвързано подпомагане два пъти и половина над България, в момента е стартирала нова помощ на глава крава от 100 евро.

 - Всички пари като подпомагане ли са изплатени на животновъдите?

Министър Вътев цитира едни милиарди, които събират един пъзел. Част от тях са за общините по ПРСР, друга част са по частните мерки. Още повече, че този бюджет не е за една година, а за три-четири. Да, прием се отваря сега, но парите ще бъдат изплатени по тях постепенно.

За кампания 2023 единствената сума на животновъдите, която е изплатена, е унизителната ставка за преходна помощ, тоест 73 лв. вместо 195 лв. както беше за предходните години, тоест - три пъти по-малка. Изплатена е субсидията на площ на животновъдите, които имат земя.

 - Какви са изкупните цени на суровото прясно мляко, ще има ли поскъпване на млечните продукти?

Изкупните цени на млякото пълзят нагоре, но трудно биха доближили себестойността. С около 30-40% по-ниска е цената от себестойността му. И тук има едно широко ветрило с цената от 0,80 до 1,15 лв./л, в зависимост от неговите качества, от обема.

В Европа каква е практиката? Пазарната цена на млякото плюс подпомаганията по различните схеми трябва да надвишат себестойността му, за да остане нещо за животновъда, някъде около 5%. Лошото е, че в цената на млякото никой не калкулира инвестиционните разходи. Но като ги сложим и тях, то млякото трябва да струва над 1,30 лв./л. А тук това не се получава и затова все повече хора се отказват от дейност.

Що се касае за млечните продукти - на този етап няма оскъпяване заради икономическа логика. В един силно конкурентен пазар със стеснени потребителски възможности не може да се очаква повишение на цените на млечните продукти. Предприятията са склонни по-скоро да губят за определен период, отколкото да загубят пазар. Стига това да не доведе до по-ниско качество и несъответствие с етикетировката и съдържанието.

 - Имате ли данни какви количества мляко прясно и сухо влизат в страната ни?

По последни данни на МЗХ и пак разчетени между редовете, защото те дават обобщена информация, около 20% от суровото мляко е внос в това число и други форми на сурово мляко, като концентрирано. Със сухото мляко е много сложен въпросът, защото традиционно се използва оправданието, че то не е само за млечната промишленост. Отивало за сладкарската, ама ние не виждаме тя да е увеличила производствения си обем 4-5 пъти. Има доста сухо украинско мляко, влизащо през Полша, Германия и т.н. и ние не можем да го контролираме заради вътрешнообщностни сделки. Не знаем какъв процент от него влиза в млекопреработвателната промишленост. За мен е много притеснително какво е качеството на тези продукти. Става дума за това, че когато се води война на тази територия и вече милиони снаряди са паднали, да извличаш суровини от там да произвеждаш продукти – няма как те да бъдат безопасни. Изключено! Смятам, че това не е добре за консуматорите в здравословен дългосрочен аспект.

 - Какво се случва със Защитеното наименование за произход, има ли желаещи да работят по този стандарт?

Чрез Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ България получи защита на много продукти наведнъж - „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ от 4 вида млека. Наименованието за произход дава възможност на тези, които произвеждат, да развият консуматорския вкус не само у нас, но и в европейски мащаб. Това обаче може да стане с постоянство и спазване на рецептурата. Има вече предприятия, които са сертифицирани и на опаковката е обозначено с холограма. Условието е продуктът да е задължително от българско сурово прясно мляко, произведено с български фуражи не по-малко от 80%, защото има витамини и добавки, които не са с български произход. Това защитава потребителите и бъдещето на животновъдите. По моя информация в момента по стандарта работят 2 предприятия, в процес на сертификация са още 4-5. Лично министърът каза, че предприятията могат да съществуват сертифицирани само в рамките на сдружението. А най-добрият контрол е между конкуренти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.