1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Емилия Кирилова: На шега вместо една крава купихме три

Емилия Кирилова: На шега вместо една крава купихме три

Трудно е, но не е невъзможно, младите трябва да възродят животновъдството, казва фермерката

 - Как на едно младо семейство с три деца му дойде идеята за отглеждане на крави?

Емилия Кирилова: Идеята дойде от децата. Имаме момчета близнаци на седем години. Когато бяха на около годинка, се наложи да влязат в болница. След като ги изписаха, те отказаха да се хранят с хумана и пюрета. Тогава свекър ми донесе домашно мляко и така постепенно започнаха да пият доста мляко - около 20 литра на седмица. След година съпругът ми на майтап предложи да започнем да отглеждаме крави – така хем ще знаем децата какво мляко консумират, хем ще продаваме на близки и познати, за да си покриваме примерно разходите за фураж. След известно време уж на майтап вместо една крава купихме три.

 - Каква порода?

Емилия Кирилова: Специално първите три крави са кръстоска между Кафяво американско и Джерсей. 

 - Вие сте зооинженер по образование, нали така…

Емилия Кирилова: Предстои ми дипломиране и последните изпити.

Калоян Кирилов: Купихме животните от фермери, които разпродаваха всичко от стопанството си. Хората се отказаха като цяло. Те имаха три крави и държаха да ги продадат заедно - просто не искаха да се делят животните. По това време бях виждал крави, но не се бях доближавал до такова животно.

 - Вие на колко години станахте кравар?

Калоян Кирилов: През 2020 г. - тогава бях на 28 години.

 - Какво съдържа дажбата на животните?

Емилия Кирилова: Храним ги по време на доене. В момента доим два пъти на ден - сутрин и вечер. След като се отелят, доим по три пъти. Храним ги с концентриран фураж, също така с цвекло, гранули, бирена каша, имат блокчета с витамини и минерали, отделно сол. След като се отелят, добавяме калций.

 - Пашата каква роля играе?

Емилия Кирилова: Пашата играе основна роля. Намираме се в краен квартал на гр. Перник. Тук повечето полета се обработват от земеделци, но се разбираме с тях и те ни разрешават преди обработка и подготовка за следващата култура да пуснем животните да опасат прясната трева, която е поникнала. Пашата е много важна, защото млякото се увеличава и някак си става по-сладко.

 - Това пасище е оградено с ваш електропастир, нали така?

Калоян Кирилов: Да. Първия електропастир взехме втора употреба. Впоследствие тази година си взехме изцяло ново оборудване и сега ползваме единия електропастир на малкото пасище, където са телетата, а другия използваме за кравите. В момента сме в масив на колеги земеделци, които след като ожънаха, ни позволиха да пуснем животните да опасат поникналата трева. Имаме и общински пасища, които съпругата ми очертава като земеделски производител.

 - Доенето как се случва?

Емилия Кирилова: Купихме си доилен агрегат. Имаме желание да си направим централен млекопровод. С тази малка бройка животни няма да е оправдан този разход, но ще го направим за наше улеснение, защото смятаме да продължаваме с отглеждането.

 - Какви са впечатленията ви от породата Джерсей?

Емилия Кирилова: Млякото е с висока масленост - около 5 процента. Животните са скорозрели. Заплождаме ги само с Джерсей. Искаме да изчистим породата и да направим едно малко стегнато стадо с десетина хубави, високопродуктивни животни. 

В началото искахме да направим едно доста голямо стадо, но след като започнахме да работим с клиенти, решихме, че това голямо стадо няма да е в наш интерес. Когато имаш много животни, трябва да работиш с мандра, а тя не плаща по показател качество и масленост на млякото.

 - Имате три деца, как се справяте с тях и с животните?

Емилия Кирилова: Не е лесно. Трябва да си организиран. Да работиш по график. Понякога бабите помагат. Трудно е, но не е невъзможно, стига да го правиш с любов. Смятам, че животновъдството трябва да се възобнови и все повече млади хора да започнат да се занимават с него.

 - Има ли икономическа ефективност вашата фермерска дейност?

Емилия Кирилова: Бих казала, че към момента изкарваме прилична нормална заплата, с която мога да си позволя да остана вкъщи, да си гледам децата и да не бъдем само на заплатата на съпруга ми. С изкараните пари основно гледаме да модернизираме фермата, да си купим оборудване.

 - Каква здравна грижа полагате за животните?

Емилия Кирилова: Имаме си ветеринари, с които имаме договор. Те се грижат изцяло за имунизации, обезпаразитявания. Много ни помагат при разрешаването на различни проблеми - примерно при отелвания, заболявания. Без тях нямаше да се справим, защото това, което в началото ни се случваше, не съм го учила в университета.

 - Добро ли е тук мястото за една такава ферма като локация?

Емилия Кирилова: Добро е като локация, защото сме в град близо до столицата. Хората започват все повече да осъзнават, че домашното е много по-хубаво и търсенето се увеличава.

 - Двете момчета са по-големи, те участват ли по някакъв начин в семейната ферма?

Емилия Кирилова: Да. Вечерно време, когато трябва да приберем животните от паша, помагат. Когато кравите се отелят - също помагат. Чистят и то доста добре.

 - Сега имате и бебенце момиченце и помощта е още по-необходима.

Емилия Кирилова: На два месеца е. Докато бях бременна, беше ми трудно да ходя по ливади и пасища да прибирам животни и близнаците много се включваха с прибирането. Помагат на съпруга ми, който въпреки че ходи на друга работа, всяка една свободна минута е във фермата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.