1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Интегриран подход – това е ключът към успешните политики в земеделието

Интегриран подход – това е ключът към успешните политики в земеделието

Към всеки сектор трябва да се подходи специфично, казва Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите в България

 - Г-н Гълъбов, мислите ли, че войната в Украйна ще наложи преразглеждане на новата Обща селскостопанска политика, в това число и на нашия стратегически план? Все повече се говори за осигуряване на продоволствената сигурност в Европа.

Трудно е да бъдат изчислени щетите от войната, защото едва ли някой може да предвиди кога ще свърши. На първо място те са морални – погубват се човешки животи. В икономически план загубите ще бъдат огромни - Европа вече преосмисля своята политика - по отношение на енергийното производство и доставки. Русия и Украйна са най-големите производители на зърно в Европа и това вероятно ще наложи увеличаване на зърнопроизводството в ЕС – с оглед на продоволствената сигурност. В този контекст, нашият стратегически план за развитие на земеделието не отговаря адекватно на създалата се обстановка. Предвидените мерки за зърнопроизводители, свиневъди и птицевъди в националния стратегически план са с много нисък интензитет - от 30%. Това до голяма степен ще ограничи инвестициите в тези отрасли. Въвеждането на тавани по Първи стълб също ще даде отражение. По-големите зърнопроизводители ще бъдат засегнати и то не в най-подходящото време, каквато е ситуацията днес.

 - Сбъркахме ли някъде генерално в прилагането на ОСП, за да имаме днес този дисбаланс в земеделието?

Не подценявам другите сектори, те също имат нужда от адекватна подкрепа. Но проблемите там имат друг характер. При плодовете и зеленчуците, например, високата ставка по ДДС обуславя огромен сив сектор. Но нашето предложение за намаляване на ДДС от 20% на 9% не беше прието. За оранжерийното производство трябваше да има по-голяма подкрепа, предвид всички кризи – енергийни и климатични. Тъкмо сега беше време да се стимулира прилагането на интегриран подход в земеделието – той трябваше да залегне като основен в националния стратегически план. Зърнопроизводството трябваше да бъде подкрепено заедно с животновъдството – за да продължат устойчиво да се развиват тези сектори, които у нас са на високо професионално ниво. Не беше възприето и нашето предложение производството на животински тор да бъде стимулирано, за сметка на изкуствените, които стават все по-недостъпни за земеделците. Това щеше да има своя принос и за екологичния отпечатък. Не беше възприето и предложението таваните да не обхващат площите, необходими за изхранването на единица животно. Полша, например, прилага интегриран подход и това очевидно дава резултат – страната вече се превръща в лидер в Европа – в производството на зърно и на животновъдна продукция. Към всеки сектор трябва да се подходи специфично, за да се намерят правилните политики, без да се противопоставят отделните браншове един на друг. Интегриран подход – това е ключът. Най-устойчивите стопанства у нас са именно тези, които интегрират животновъдство – птицевъдство, свиневъдство със зърнопроизводство.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.