1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Младият животновъд Георги Мутафчиев: Суроватката от биологично козе мляко е един ценен продукт

Младият животновъд Георги Мутафчиев: Суроватката от биологично козе мляко е един ценен продукт

В новата ОСП: Засилване на биологичното и местното производство

 - Как земеделието и животновъдството влязоха в твоя живот?

Моят съзнателен живот е свързан със земеделието, тъй като родителите ми се занимават с биологично земеделие повече от 10 години. Аз непрестанно съм бил част от всички стъпки, които са предприемани и по този начин научих по какъв начин земеделието от идея се превръща в нещо действително.

 - В днешно време как би описал семейните амбиции?

Човек трябва да е гъвкав и актуален. Ние се стремим непрекъснато да се обогатяваме като хора, като знания, интереси и да допринасяме под една или друга форма за развитието, както на нашето стопанство, така и на земеделието като цяло и именно затова работим по иновативни проекти в земеделието.

 - През последните години как се промени семейното стопанство?

Първата по-важна промяна беше, че от конвенционално стопанство премина към биологично. Това беше доста важна стъпка, която ние още от самото начало искахме да предприемем, тъй като нашата кауза е да произвеждаме чисти, натурални продукти. И започнахме да мислим в тази посока по какъв начин продуктите от козе мляко биха могли да станат по-интересни като краен продукт. Да внедрим някаква иновация в производствения процес. След построяването на нашата мандра и със затварянето на производствения цикъл, започнахме да обогатяваме продуктовия каталог.

 - Кой е най-интересният продукт на фермата?

В края на 2019 година успяхме да стигнем до една интересна идея и това е по някакъв начин да реализираме суроватката - един продукт, който в доста стопанства остава неоползотворен. В нашия случай това е биосуроватка от козе мляко, за която успяхме да установим, че е един ценен продукт и в момента сме единствените в България, които произвеждат този продукт.

 - С какво суроватката е полезна и как тя може да стане привлекателна за крайния клиент?

От направени изследванията установихме, че в суроватката се съдържа доста висок процент чисти протеини, които са неизменна част от козето мляко. Също така, тя е доста богата на витамини и аминокиселини. Ние започнахме да я тестваме на различни хора. Някои от тях спортисти, други - с някакво заболяване. Оказа се, че тя има антиоксидантен и детоксикиращ ефект, също така е стимулиращ продукт при активно спортуващите хора. Помага за усвояването на хранителните вещества и засища глада. Може да се прилага и при различни диети.

 - Как я предлагате?

Суроватката съществува под няколко разфасовки като напитка. Не сме я дообогатявали с допълнителни вкусове, а е в натурален вид.

 - Върху какви други нови продукти работите?

В момента работим по иновативни видове сирена. Това ни е фокусът в момента, тъй като по стандарт произвеждаме прясно козе сирене и зряло козе сирене и започнахме да мислим по какъв начин тези продукти могат освен да доразвият своите вкусови качества, така и да станат по-интересни като деликатесен продукт.

Миналата година успяхме да експериментираме и да създадем два вида сирена, които още не са популярни в търговската мрежа. Едното от тях е меко сирене. Произвежда се по малко нестандартен начин, но в крайна сметка се получава като сирената, които са за мазане. То е с ниско съдържание на сол и е приятно за консумация по-скоро в летните месеци. Другото е твърдо сирене. То се получава след узряването на бялото саламурено сирене, което произвеждаме и впоследствие има един процес на естествено сушене, която го втвърдява, подобрява вкусовите му характеристики и ферментационните процеси протичат по-активно и в крайна сметка се получава един доста добър деликатес.

 - Ти си носител на приза Млад фермер за 2019 година и се представи на европейския форум, който събра всички млади фермери през тази година. Каква е твоята позиция за новата ОСП?

Добре е да се приобщим към общите тенденции, които смятам, че са позитивни. Това е засилване на биологичното производство, засилване на местното производство, обръщане внимание на фермерството не само като занаят и професия, но и като призвание.

Така че връзката между фермерите и техните потребители е изключително важна и всеки един производител трябва да я счита като нещо много ползотворно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.