1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Жечко Андрейнски: Търсенето на агнешко месо е голямо - както в страната, така и в чужбина

Жечко Андрейнски: Търсенето на агнешко месо е голямо - както в страната, така и в чужбина

В бъдеще мислим за затваряне на цикъла в месодайното овцевъдство с изграждането на кланица

 - Г-н Андрейнски, кога и как възникна идеята да направите нова и модерна овцеферма?

Искам да Ви приветствам с добре дошли в овцефермата в село Рабиша. Това е едно село в Северозападна България, община Белоградчик, което е много подходящо за отглеждането на животни.

Нашата идея се роди преди няколко години, тъй като имам корени в това село. Второто е, че като зърнопроизводител произвеждам достатъчно растениевъдна продукция, както и култури като люцерна и грах от екологично насочените площи, които се използват като основни компоненти при храненето на животните.

Идеята за фермата се роди преди няколко години. Ние кандидатствахме с проект към ДФЗ за отглеждане на месодайни овце от породата Ил дьо Франс, който беше одобрен и в момента го изпълняваме. Той предвижда стадото да бъде структурирано до около 500 овце-майки, заедно със съответните приплоди. На този етап сме закупили 250 овце от породата Ил дьо Франс от Франция и 10 коча, които ще използваме за осеменяване на овцете. В продължение на няколко години, съгласно нашия бизнес план, ние трябва да достигнем 500 овце за угояване от тази порода.

Този проект не отстъпва по нищо на условията, при които породата се отглежда във Франция. Единственото, което е малко по-различно, е това, че при тях се отглеждат повече на паша, като при нас идеята е да се отглеждат оборно и по този начин се стремим да ограничим разпространението на определени болести.

Около фермата имаме изградено пасище около 60 дка. На този етап го използваме за добиване на сено, но през следващата година ще пристъпим към изкарване на животните на паша.

Самата ферма е разположена на площ от 10 дка, към която има изграден склад за фуражи, сеновал, яма за силаж. Фермата е оградена и няма досег с други животновъдни обекти, което гарантира опазването на животните от заболявания. Тук спазваме всички санитарни и ветеринарни изисквания. Фуражът е концентриран на едно място. Няма влизане и излизане на техника и хора и по този начин гарантираме опазването на самите животни.

Това е една семейна ферма, като идеята е да развиваме както растениевъдството, така и животновъдството с тенденции да се мисли по-нататък за затваряне на цикъла в месодайното овцевъдство с изграждането на кланица и допълнителни структури, които ще съдействат за развитието и увеличаването на стадото.

 - Защо избрахте точно месодайно направление?

По принцип повечето ферми се насочват към млечното животновъдство. Породата Ил дьо Франс е специализирана за добиване на месо и гарантира висок ежедневен прираст. Второ - търсенето на агнешко месо, както в страната, така и в чужбина, е голямо. Докато доенето на овце, трудностите при реализирането на млякото, липсата на достатъчно специализирани и добре обучени гледачи ни дадоха основание да се ориентираме към месодайното направление.

Тази френска порода се отглежда в България в още двайсетина ферми. Работим с Асоциацията на породата Ил дьо Франс в България и те ни съдействат за внасянето на животните. Мисля, че изборът ни е правилен и се надявам да постигнем добри резултати.

Sheep

Аз определено смятам, че това, с което разполагаме като генетичен материал, за нас е много ценно. Ние участваме в развитието на породата в България. Тези животни са под селекционен контрол към Асоциацията Ил дьо Франс и се надяваме, че ще помогнем за утвърждаването на тази порода в нашия регион.

 - От кой регион от Франция внесохте животните?

Стоте женски животни, които дойдоха заплодени, са купени от заместник-председателя на Асоциацията на породата във Франция, а другите са от две стада, които са изцяло под селекционен контрол във Франция.

При нас животните пристигат с необходимите документи и сертификати. Нямаме причина да се съмняваме в произхода на самите животни.

 - Какъв е екипът, който работи в животновъдната ферма?

Храненето и отглеждането на животните е механизирано. В специални миксери фуражът се приготвя предварително и се раздава чрез специализирани ленти, които дават възможност на всяко животно да има достъп до храната.

Във фермата работят трима животновъдни работници и един механизатор. Естествено са малко повече на този етап. Смятам, че персоналът, който сме подбрали, е достатъчно сериозен. Отнасят се много внимателно към животните и най-вече с любов. Опитваме се да се грижим за животните и да не им създаваме стресови ситуации и по този начин да гарантираме тяхното добро здравословно състояние.

Освен това имаме ветеринарен лекар, който се грижи за здравния статус на животните. Стремим се да спазваме програмата за профилактика на овцете, животните се наблюдават ежедневно.

 - Колко важно е храната за овцете да е Ваше производство?

Произвеждаме люцерна, както и царевица, пшеница, ечемик, овес и грах. Осигурено е достатъчно като качество и количество за целогодишно изхранване на животните. Люцерната е на около 300 дка и гарантира качествено сено, както за майките, така и за агнетата.

Това, че ние си произвеждаме фуражите, гарантира най-малко две неща. Първото е навременното производство на всички фуражи. Второто е осигуряване на необходимото количество и качество на фуража, което според мен е много важно и ще гарантира добрия прираст и развитие на животните.

В землището на с. Рабиша обработваме около 5 хил. дка земя. Тук е концентрирано производството на всички фуражи, за да имаме малки транспортни разходи до самата ферма.

Единственото нещо, което закупуваме, това са минералните добавки и солта, която е жизнено необходима за животните.

 - Каква е стойността на храноден спрямо прираста?

На този етап тази сметка не можем да кажем дали е плюс или минус, тъй като продукцията от животновъдството още не сме започнали да я реализираме. Според мен първите две-три години печалба няма да търсим, тъй като няма да сме достигнали пълния капацитет на фермата. Естествено, че ще се реализира продукция може би след една година. Ние знаем какво влагаме като себестойност. При всички случаи използването на собствени фуражи, използването на собствена земя, използването на собствена техника дават възможности за снижаване себестойността на хранителната продукция, която се вкарва във фермата и оттам се намаляват и разходите за отглеждането на самите животни.

 - Как ще изглежда бъдещата реализация?

Идеята е да се постигне между 30-40 кг живо тегло на агнетата, тъй като рандеманът е много висок - по научни данни е 70-75%, което е много важно. Освен това качеството на самото месо е много по-високо от това на агнетата, продавани от млечните кръстоски.

Sheep

Така че, пазарът на животните го има, като цяло. Може да се реализира един път на вътрешния пазар и на международния със съдействието на Асоциацията Ил дьо Франс, която може да организира износ на животни сумарно от всички ферми от България, така и чрез търсене на други варианти в бъдеще.

Естествено, че сдружаването дава възможност за реализирането на тази продукция, тъй като на всеки му е известно, че пазарът не иска еднократна доставка, а многогодишна сигурност.

 - А мястото на държавата в този процес?

Това, което зависи от нас, ще го направим, но достъпът до определени пазари става единствено на правителствено ниво, на което се договаря сключването на определени сделки. Рекламата е много важно нещо. Да се знае, че България е производител на определено количество месо, което може да бъде реализирано в Близкия изток или други държави.

 - Доволни ли сте от подкрепата по линия на ОСП?

Що се касае за субсидиите за отглеждане на животни и плащанията на единица площ - естествено, че винаги може да се иска повече. Аз смятам, че субсидиите, които получаваме, нас ни удовлетворяват. Мога да кажа, че идват и навреме. Единственото важно нещо е да се знае размерът на субсидията и времето на получаване.

 - Какъв съвет бихте дали на Ваши колеги?

Аз съвет трудно бих дал, но бих им казал, че ако обичат животните и имат възможност да се занимават сериозно, нека да развиват животновъдството. Без любов и желание няма да успеят.

Интервюто взе Мирела Спасова

Повече за технологичните процеси във фермата ще научите в предаването Животновъден дневник по АГРОТВ


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.