1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще търси алтернативи на протокола от Киото в Канкун

ЕС ще търси алтернативи на протокола от Киото в Канкун

Съюзът ще настоява за по-големи ограничения на парниковите емисии за европейските производители

Срещата в Канкун се организира от рамковата конвенция на ООН по климата, в опит да се постигне продължение на Протокола от Киото, който изтича 2012 г. ЕС обаче не очаква конкретни ангажименти за намаляване на емисиите, предвид провала на преговорите между САЩ и Китай в китайския град Тиендзин на подготвителната сесия през октомври. На този фон поемането на по-голям ангажимент от страна на ЕС, става безсимислено, обясниха представителите на ГД Климат в еврокомисията. "Ако ние настояваме за по-големи ограничения на парниковите емисии за европейските производители, особено в условията на криза, единственото, което може да постигнем е изнасянето на производствто им в Китай и загуба на работни места за ЕС", обясни от своя страна Крис Дейвис, член на комисията по околна среда в Европейския парламент.

Целта на ЕС в момента е да постигне конкретни технически ангажименти от останалите големи замърсители, като Китай (20% от CO2 в световен мащаб ) и САЩ (19% от CO2 в световен мащаб) , а не да влиза във вътрешни дебати дали европейската цел да бъде намаляване с 20% или 30% на парниковите емисии.

Търсенто на решения за трансфер на технологии и иновации е именно и една от основните позиции, с които ЕС ще отиде да преговорите в Канкун, вместо със списък за процентни намаления. Това стана ясно от презентациите на представителите на ГД Климат към ЕК.

Въпреки честите критики към Китай, страната беше дадена за пример, как трябва да се търсят алтернативи на договора от Киото. Китай не е страна по това споразумениe, но прие наскоро амбициозен план за 2011-2015 година, с който да намали енергийния си разход с 15-20%. В момента страната държи 30% от глобалния пазар за инвестиции в чисти технологии и е на челно място в производствто на вятърна енергия. Китай подготвя също и скъпо струваща програма в размер на 753 млрд. щатски долара за развитие на чистата енергия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.