1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите организират национални протестни действия в 20 области на страната

Зърнопроизводителите организират национални протестни действия в 20 области на страната

Причината е неизпълнението на поети ангажименти към сектора от страна на изпълнителната власт

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира протестни действия в 20 области на страната. Причината е неизпълнението на поети ангажименти към сектора от страна на изпълнителната власт. Подписаният на 8 юни 2010 г. меморандум между НАЗ и правителството не се спазвал, твърдят от Управителния съвет на асоциацията. Протестните действия започват от 10.00 часа и ще се провеждат по места в страната с продължителност и по „ескалиращ” начин до следващо решение на Управителния съвет на НАЗ.

Зърнопроизводителите смятат да използват в стачките и земеделска техника. В свое обръщения, от асоциацията обясняват, че при идването си на власт сегашното правителство декларира политическа воля за разбиране и решаване на проблемите в сектора, която се изрази в активен диалог, довел до подписването на меморандум на 8 юни 2010 г. между НАЗ и правителството на България в лицето на министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. „Повече от година и половина очакваме разписването на ясни правила, гарантиращи условия за развитието на конкурентоспособно и устойчиво земеделие. Към днешна дата констатираме неизпълнение на меморандума и непълноти в нормативната уредба. Нашата тревога, която поражда недоволство и протест, е обстоятелството, че писмено поети ангажименти на най-високо правителствено ниво, не са изпълнени в срок и никой не поема отговорност за това. С организираните протестни действия и искането на оставка на министъра на земеделието и храните, ние целим да „стимулираме” управляващите да изпълнят поетите ангажименти в най-кратки срокове”, се казва в обръщението. Освен това правителството и асоциацията са договорили, че от 1 януари 2011 г. земеделците ще могат да ползват намален акциз за горивата, ползвани за земеделски нужди. Това обаче все още не е факт. Друг поет ангажимент е облекчаването на данъчното облагане на земеделските производители – физически лица, но той също не е спазен.

Същевременно започналото изплащане на субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) закъсня заради технически проблем в ДФЗ и доведе до допълнително напрежение в сектора. Според меморандума изплащането на националните доплащания от кампания 2010 е трябвало да стане до 15 март, но превеждането на средствата продължава и досега. Тази година от МЗХ решиха да се преведе по сметките на стопаните първо европейската част от средствата по СЕПП, за да може тези, които не разполагат с налични финансови средства, да платят задълженията си към държавата, ако имат такива. Едва след това от ДФЗ могат да преведат и националните доплащания към директните евросубсидии на площ. Изчистването на задълженията към държавата е условие за получаването на националните доплащания в размер на 10 лв. на дка. Европейската част е 18 лв. на дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.