1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. „Биологично билкопроизводство” в района на Източни Родопи

„Биологично билкопроизводство” в района на Източни Родопи

Това бе темата на двудневното обучение в Крумовград по проект "Новото тракийско злато".

„Биологично билкопроизводство” в района на Източни Родопи бе темата на двудневното обучение в Крумовград по проект "Новото тракийско злато".
Лектори на обучението бяха специалисти от страната и представител на био сертифицираща организация-д-р Анна Карова, доц д-р Владислав Попов - координотор биоземеделие по проекта, Николай Тихов – фондация „Биоселена”, представители на община Крумовград и представител на местната МИГ.

Участници на срещата бяха биологични и конвенционални  билкопроизводители от Крумовград и региона.Те представиха и своя продукция,дискутираха проблеми и ползи в отглеждането на билки, биоторенето и наличните на пазара биологични препаратати за борба с вредители.

Наблюдения на сеитбообръщенията,особености в отглеждането и прибирането на билки, съвети за бърза реализация, поддържане на качество и почвено плодородие, справяне с вредители обсъдиха помежду си производители и специалисти на практика.
Доц. Владислав Попов разкри различни възможности пред производителите за кандидатстване по европейски програми,формите на коопериране,които да осигурят защита на производителите,намиране на добър пазар и цена на продукцията.
„Биологично отглеждане лечебни и ароматни растения в района на Източни Родопи” е първата по рода си книга-практическо помагало, създадена в България по проект „Новото тракийско злато”, която бе представена на обучението.

Автори на книгата е ст.н.с.д-р Люба Евстатиева от от Института по ботаника при БАН, доц. Владислав Попово-координатор биоземеделие по проекта "НТЗ", специалистът по лечебни растения биологът Георги Стоянов.

Проектът "Новото тракийско злато" стартира през 2009 година и обхваща пет общини/ в Района на Източни родопи.

Развитие на биоземеделието,екотуризма и опазването на дивата природа в региона са трите компонета ,върху които ще работи проекта в следващите 4 години.
Проектът се осъществява от холандската фондации „АРК” и „холанско-българската фондация „Авалон” с помощта на холандската пощенска лотария.
През септември предстои официалното откриване на изградената и функционираща по проекта биологична демонстративна ферма в с.Тополово.

Биосертифицирани билки, зеленчуци, плодове, отглеждане на калифорнийски червеи, както и стадо каракачански овце се отглеждат на територията на фермата.
Подпомагане на предприемачи за създаване на нови къщи за гости,заедно с биологично производство, както и свободно пашуване на животни,създаване на диви стада от селектирани местни породи коне,реинтродукция на видове,както и опазване на биоразнообразието са заложени още в целите на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.