1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Едва 0,26% от обработваемите площи в страната са заети с биологично земеделие, според експерт

Едва 0,26% от обработваемите площи в страната са заети с биологично земеделие, според експерт

Общият оборот на страната за 2009 година от биологична продукция е само около 10 милиона лева

Биологичното земеделие е актуална тема и пазарна ниша, която все още не е особено застъпена у нас. Това заяви ст.н.с. д-р Божин Божинов, експерт в областта на земеделието, на дискусионна среща в рамките на провеждащото се в Добрич Международно специализирано изложение “Селското стопанство и всичко за него”.

Едва 0,26% от площите в страната ни са заети с биологично земеделие. Като процент от търговията стойността е още по-ниска – 0,025%, което е пренебрежимо малко, подчерта Божинов. Общият оборот на страната за 2009 година от биологична продукция е само около 10 милиона лева. Общо в Европейския съюз (ЕС) биологичното земеделие заема някъде към 5% от обработваемите площи. Това показва, че в Общността като цяло този вид земеделие е по-широко застъпено и интересът към него е доста голям. На практика територията на ЕС е с най-голямо присъствие на биологичното земеделие, заяви Божин Божинов. Извън ЕС нещата са значително по-различни и са сходни на случващото се в България. От половин до два процента от териториите са заети с биологична продукция.

Според експерти, у нас има огромен потенциал за развитие на такова земеделие. Бъдещето му обаче зависи от законовата рамка, от това дали ще постъпват навреме субсидиите за стопаните, които развиват такова земеделие. Божинов припомни, че за миналата година българските земеделци, произвеждащи биологична продукция, са получили едва 35% от европейските субсидии на своите колеги от други страни членки на Общността. Изравняването на субсидиите за биологична продукция ще бъде факт едва през 2016 година.

Съществува и друг проблем в посока на правната рамка, която регулира това производство, допълни Божинов. Големият проблем е изискването земеделците да обособят отделно биологично стопанство от конвенционалното с цялата необходима логистика, а това затруднява земеделците. Съществуват и някои не добре обосновани забрани в рамките на нормативната уредба. Например, не може да се отглежда по биологичен и конвенционален път един и същи вид растение в рамките на едно производство, подчерта Божин Божинов. Той допълни, че са доста бариерите, които възпрепятстват биологичното земеделие у нас.

Нормативната база за този вид земеделие е уредена по различен начин в отделни страни на ЕС и това води до различно съотношение на производството. Колкото по-гъвката е системата му, толкова по-ефективно е то, заключи Божин Божинов. По неговите думи Австралия например има 120 милиона декара площ за биологично земеделие. Това са основно пасища, ливади - ниско интензивни системи на земеделие, но там изискванията за развитие на биологично земеделие са по-гъвкави, каза експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.