1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Обща мисия за добри и чисти земеделски практики на растителнозащитния бизнес и институциите

Обща мисия за добри и чисти земеделски практики на растителнозащитния бизнес и институциите

Проектът TOOPS допринася за прилагането на Директивата за устойчиво ползване на пестициди

“Семинар на заинтересованите страни” проведоха Националната служба за растителна защита (НСРЗ) и Асоциацията на Растителнозащитната Индустрия в България (АРИБ) у нас. Той е в пряка връзка със съвместния им проект “TOOPS България”, който има за цел да обучи операторите как да предотвратяват замърсявания на води с продукти за растителна защита от точкови източници.

При откриването на инициативата генералният директор на (НСРЗ) Антон Величков каза, че главната цел на общата мисия е да се осигури защита на растителните ресурси при употребата на препарати за растителна защита. Най-тежката задача при изпълнението й, по думите му ще бъде да се промени мисленето на земеделските производители, че работата с препаратите може да е безотговорна по отношение замърсяването на води, почви и природни ресурси.

Росица Стефанова – генерален директор на АРИБ припомни, че основната цел на проекта е съществуващите на европейско ниво най-добри мениджърски практики – т.н. BMPs (Best Manegment Practices) да бъдат адаптирани за условията на България и да бъдат разпространени чрез съвети, консултации, обучения и демонстрации. Намерението е да се намалят количествата на продукти за растителната защита в подпочвените и повърхностните води в резултат на замърсяване от т.н. точкови източници. Така проектът TOOPS допринася за прилагането на Директивата за устойчиво ползване на пестициди, Рамковата директива за водите и Директивата за машините. За тази цел експертите на НСРЗ са адаптирали за условията у нас най-добрите практики BMPs. Те ще се разработят под формата на брошура, предназначена за всички потребители на продукти за растителна защита в селското в селското стопанство и градинарството у нас.

Тези практики ще бъдат представени и съгласувани с експерти от различни ведомства , представители на науката, на операторите и фермерите, на дистрибуторите и други заинтересовани стани, които имат отношение към дейностите, извършвани от оператора, към използването на оборудването преди, по време и след пръскане с препарати за растителна защита. Манфред Ротеле, представител на на Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА) направи пространен анализ на проекта и изрази надежда, че страната ни, по подобие на другите еврочленки ще изпълни проекта, за да осигури защита на природните си ресурси при използването на растителнозащитни препарати в селското си стопанство.  На семинара присътваха и представители на фирмите за растителна защита ДюПон, Мактешим Аган, Суми Агро и Синжента, които освен консултанти и дистрибутори на препаратите ще бъдат и консултанти при добрите и безопасни земеделски практики.

През месец октомври ще бъде организирана следващата среща по проекта, която ще има за цел да се обучат т.н. съветници от цялата страна. Това обучение ще бъде осъществено с помощта на експерти от Европейската асоциация за растителна защита и на него основните участници ще бъдат съответно експертите от НСРЗ от цялата страна. След това те ще обучават земеделските производители у нас, съобщи Росица Стефанова. Обучението през месец октомври ще бъде свързано с посещение на земеделско стопанство, разполагащо с необходимата техника, където може да се демонстрират най-добрите практики за боравене с пестициди. След т.н. обучение на обучители през октомври в страната всички обучени експерти ще обучат свои колеги, съответно ще обучат дистрибутори, които също ще играят ролята на съветници. Те биха давали съвети на земеделските производители как да използват самите продукти така че да предотвратяват замърсявания, обобщи в края на семинара генералният директор на АИРБ Росица Стефанова.


 

Етикети АИРБ, ЕСРА, НСРЗ, TOOPS
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.