1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Заблуждават ли етикетите на хранителните продукти

Заблуждават ли етикетите на хранителните продукти

Регулациите в тази насока ще стават все по-стриктни

Етикетите на храните би трябвало да съдържат точната информация за това какви са съставките на продуктите, които купуваме. Но в маркетинг отделите на големите производители на храни е пълно с хора, чиято работа е да измислят завоалирани и често пъти подвеждащи послания, с които да изкушават потребителите пише bio.bg. Съществуват не малко красиво звучащи думички, които изписани на етикета на храните изглеждат така сякаш това, което купуваме е по-здравословно и по-вкусно. А всъщност не е. За щастие регулациите в тази насока ще стават все по-стриктни, и това ще се отнася не само за написаното върху самите опаковки на продуктите, но и за това какво се казва в рекламните послания на различните видове храни. Преди новите ограничения да са факт обаче, ето шест гръмки фрази, които можете да прочетете върху опаковката на някои продукти и за които трябва да знаете, че много често са подвеждащи :

Леко подсладен - може да го видите върху опаковките на някои видове мюсли или зърнени закуски. Леко подсладен предполага, че продуктът съдържа по-малко захар, но тъй като в повечето страни има ограничения за етикети от типа "не съдържа захар" или "без добавена захар", то твърдението "леко подсладен" е лесна заобиколка на регулациите. Проблемът е, че "леко" е изключително относително понятие, което не може да бъде измерено.

Добър източник на фибри - това словосъчетание най-вероятно ви е добре познато. Има голяма вероятност обаче да го прочетете върху етикета на храна, в чийто съставки няма естествени източници на фибри като ядки, овес, бобови култури, плодове или зеленчуци. Вместо това производителите добавят "изолирани фибри" като полидекстроза (Е-1200) и подобни вещества за които не е доказано, че намаляват кръвната захар и холестерола подобно на естествените фибри.

Укрепва имунната система - "Съдържа антиоксиданти", "дневната доза витамин С", "мощен имуностимулатор" и още куп привличащи вниманието думички могат да бъдат видени не само върху различните хранителни добавки и опаковки с витамини и минерали, а и върху сокове, млека и зърнени закуски. В сезона на грипа тези подлъгващи обещаниия често работят, но не забравяйте, че истински благотворен ефект срещу вирусите имат чесънът, топлата пилешка супа и многото киви, а не нещо преработено, консервирано и опаковано в тетрапак.

С парченца истински плодове - това отново важи за сокове, млека и зърнени храни, на чиито опаковки виждаме красиви картинки на сочни праскови, череши и какво ли още не. Ягодите в плодовото кисело мляко обаче не са изсипани свежи в кофичката, а под формата на конфитюр.

С цели ядки - дори да е вярно, често ядките в продукти като вафли и шоколади са пренебрежимо малко в сравнение с брашното, захарта и какаото.

Естествен природен продукт
- твърдението дори няма нужда от коментар. Да, със сигурност всеки хранителен продукт би трябвало да съдържа взети от природата съставки, но ако отпред на опаковката пише "изцяло природен продукт" а отзад на етикета "фруктоза от царевична скорбяла" очевидно природата е претърпяла известни химични преобразувания, които не са чак толкова естествени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.