1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 7500 души настояват държавата да приеме смислена наредба за инвентаризация на горите

Над 7500 души настояват държавата да приеме смислена наредба за инвентаризация на горите

От нея зависи как ще опазим горите в България като природен, културен, икономически и туристически ресурс

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внася над 7500 подписа на представители на различни браншови организации под препоръки към държавата, които да бъдат отразени в Наредбата за инвентаризация на горските територии.

Защо е важна наредбата?

В понеделник, 15 декември 2014 г., се очаква да бъде готов проекта на новата Наредба за инвентаризация на горските територии. От нея зависи как ще опазим горите в България като природен, културен, икономически и туристически ресурс.

Природозащитните организации и експертите лесовъди приветстват разработването на наредбата, но предлагат също:

  • Да бъде ясно разграничен процесът на изработване и приемане на инвентаризацията от процеса на планирането в държавните гори. В Наредбата трябва да бъдат добавени и зони с приоритетни функции като:
  • зони за поддържане на биологичното разнообразие извън Натура 2000 зоните,
  • защитните гори
  • зони за опазване на културното и историческо наследство и традициите на населението.
  • Задължително трябва да се избегне опасността разработването на областните планове за развитие на горските територии да се извършва по механизма за разработване на горскостопанските планове и програми. Трябва да има утвърдена методика, по която да се извърши определянето на приоритетните функции на горските територии и според нея те да бъдат категоризирани. Методиката трябва да дава възможност и за набелязване на режими за управление, поддържане на функциите и мониторинг на приоритетните функции на горските територии.
  • Проблематична е и частта по приемане на горскостопанските планове и програми, тъй като тя допуска приемането и заплащането им, преди да са отстранени големи недостатъци по отношение на таксацията. Предложенията на коалицията са да не се изплаща цялата сума, преди да е приет планът.
  • С новата наредба трябва да се реши проблемът с планирането на санитарни сечи. Санитарните сечи не следва да се планират - както е предвидено в новата наредба - само при настъпили извънредни обстоятелства, тъй като всяка една сеч има и санитарен характер. Не е достоверно да се прави прогнозирано провеждане на санитарни сечи при ненастъпили все още фитосанитарни проблеми.
  • Наредбата трябва да бъде допълнена с разпоредби, които задължават при планирането да се извършва предварителна оценка и съобразяване на планирането на всички дейности с природозащитното състояние на природните местообитания и видовете от приложенията на ЗБР (вкл. мъртва дървесина, гори във фаза на старост и др.), както при изготвянето на горскостопанските планове, така и при изготвяне на областните планове за развитие на горски територии, така че акцентът да не пада единствено върху дърводобива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.