1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Алкохолът пази от инсулт непушачите

Алкохолът пази от инсулт непушачите

Непушачите, които пият умерено са почти 40 на сто по-малко застрашени да получат инсулт

Ограничена консумация на алкохол значително може да намали риска от инсулт, но само, ако не пушите, сочи проучване, ръководено, сочи проучване на Университета в Кембридж, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Опитът обхваща над 22 254 души на възраст над 12 години във Великобритания. Според него непушачите, които пият умерено са почти 40 на сто по-малко застрашени да получат инсулт от тези, които не пият. Но щом се прибавят цигарите това предпазно въздействие изчезва.При тези, които пият умерено - една или две малки чаши вино на ден за жените и малко повече за мъжете, се наблюдава 37 на сто намаляване на риска от инсулт. Но това е така само, ако не пушат. Данните от изследването посочват опасността от съчетаването на цигарите с умереното пиене за получаване на инсулт, казва изследователят Янмей Ли. Известно е, че големите количества алкохол увеличават вероятността от инсулт, тъй като водят до по-високо кръвно налягане, което е ключов фактор за този вид заболяване. "Връзката между пушенето и алкохола е ясна: 10 на сто от смъртните случаи и 25 на сто от инсултите са свързани с пушенето. Така че отказът от цигарите е жизнено важна стъпка към намаляване на риска от инсулт", посочва Джо Корнър от Асоциацията на инсултите.

Алкохолът разрежда кръвта и по този начин предотвратява образуването на тромби. Той също може да се отрази на начина, по който холестеролът се пренася чрез кръвоносната система, намалявайки риска от изграждането  на мастни депа в стените на кръвоносните съдове. Пушенето от друга страна предизвиква запушване на артериите, което увеличава вероятността от образуването на тромби в кръвта. Това увеличава риска от инсулт. Важно е също да се отбележи, че пиенето на умерено количество алкохол не предотвратява хеморагичните инсулти, и в някои случаи може да увеличи риска от тях. Пиенето на количества алкохол по-големи от препоръчвания лимит увеличава риска от всякакви инсулти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.