1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ и ИАРА извършват проверка за търговията с риба

БАБХ и ИАРА извършват проверка за търговията с риба

С една фактура за риба се вкарват няколко партиди с 4 - 5 пъти по-голямо количество

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършват проверка за търговията с риба. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Оказва се, че с една фактура за риба се вкарват няколко партиди с 4 - 5 пъти по-голямо количество. Най-вероятно част от тази риба е уловена от бракониери", посочи той.

По думите му - все още няма информация за резултати от проверките. "От инспекторите имам информация, че наистина намират риба, за която няма документи за произход. Крайният срок на тази проверка е около 7 август и очаквам другата седмица да имам резултатите от проверките”, посочи още той.

От началото на годината до края на юли общият брой на затворените обекти от Българската агенция по безопасност на храните е 235.

„Нямаме по-особени случаи. Констатират се нарушения, които се срещат през цялата година, не са специфични. Най-често нарушенията са за неправилно съхранение на храните. Особено през лятото, когато не се съхраняват при хладилни условия тези храни, които трябва да се съхраняват в хладилници, естествено, че рискът е много голям. Други нарушения - липсват документи за произхода на храните”, каза д-р Тенев.

„Има неспазване на хигиената от страна на персонала. Когато в един малък обект има много посетители, персоналът е малко, естествено, че се нарушават хигиенните норми и това води до риск за посетителите”, каза д-р Тенев.

„Не препоръчвам да се купуват храни и напитки от нерегистрирани и нерегламентирани обекти. Това е важното. Обектът, който е регистриран, има условия за съхранение на дадения вид храна, няма риск за здравето, ако са спазени всички изисквания. Там, където това не е регламентирано, а се продава храна и човек си я купи, естествено, че се излага на риск”, заключи д-р Тенев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.