1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остава средната цената на брашно тип „500”

Без изменение остава средната цената на брашно тип „500”

Предлагането на брашното по борсите в страната е в широкия диапазон от 0,61 лв./кг до 1,01 лв./кг

През анализирания период (28 декември 2011 г. - 4 януари 2012 г.) средните цени на брашно тип „500” за страната както на едро, така и на дребно са на нива, близки до тези от предходната седмица, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни колебания на ценовите стойности при търговията на едро с брашното, които не се отразяват върху средната цена за страната и тя остава на ниво от 0,85 лв./кг. Предлагането на брашното по борсите в страната е в широкия диапазон от 0,61 лв./кг до 1,01 лв./кг. За поредна седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите във Варна. Понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 0,6 (Кърджали) - 4,5% (Ловеч) се отчита в осем области. Също в осем от областните центрове цените се движат в противоположна посока. Повишението е в границите от 1,1% в София до 6,3% в Пловдив.

В сравнение с предходната седмица, средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва повишение с 0,01 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - понижение с 0,01 лв./кг.

По области, цените на брашното в големите супермаркети варират от 0,94 лв./кг (Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,14 лв./кг (Бургас). В почти цялата страна цените на продукта в ГТВ се запазват на нивото от предходния период. Изключение правят само 4 от областите, в които цените бележат повишение в рамките на 2 – 9%. Най-значително е увеличението на цените във Варна и Добрич – с по 0,08 лв./кг или съответно с 9 и 8,6%.

Разликата между цената на едро и тази на дребно в ГТВ е в широки граници от 0,02 лв./кг (Монтана) до 0,33 лв./кг (Враца). Във Варна средната цена на дребно в ГТВ продължава да е по-ниска от тази на едро, но в сравнение с предходната седмица разликата се стеснява от 0,10 лв./кг до 0,04 лв./кг.

През разглеждания период цените на дребно на брашното в ДТО са в диапазона от 0,96 лв./кг до 1,19 лв./кг. Най-ниските стойности се отчитат в Добрич, а най-високите в Бургас. В девет от областите, цените на брашното в малките магазини претърпяват промяна, като отклоненията са в диапазона от -6,4% (Габрово) до +2,8% (Хасково). Преобладават областите, в които движението на цените е в низходяща посока, като най-значително е поевтиняването в Габрово и Ловеч (с по 0,08 лв./кг). Във Варна и Хасково продуктът поскъпва с по 0,03 лв./кг.

Данните сочат най-голям марж между цените на едро и цените на дребно в ДТО във Враца – 0,47 лв./кг, а най-малък в Монтана – 0,10 лв./кг. Във Варна, както и при ГТВ, така и в ДТО цените на дребно на брашното са по-ниски  с 0,04 лв./кг от тези на едро.

Средно за страната, цените в ГТВ са с 0,08 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.