1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остават средните цени на брашно тип „500” за изминалата седмица

Без изменение остават средните цени на брашно тип „500” за изминалата седмица

Най-малка разлика между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Монтана

През последната седмица средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно са без съществени изменения спрямо предходния анализиран период.

За поредна седмица средната цена на едро на брашно за страната остава без промяна – 0,87 лв./кг. По области, цените са в диапазона от 0,62 лв./кг до 0,97 лв./кг, като най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите във Варна и Разград. В по-голямата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни колебания на цените, в границите от -3,4% (Смолян) до +3,9% (Добрич).

През периода 7-14 декември 2011 г. средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва леко повишение (с около 1%) спрямо предходната седмица.

В големите супермаркети на страната брашното се предлага на цени от 0,92 лв./кг (Добрич) до 1,14 лв./кг (Бургас). Изменение на ценовите стойности се регистрира в 5 от областните центрове. Във Видин и Кърджали брашното се търгува на по-ниски цени спрямо предходната седмица, съответно с 2,1 и 0,5%. Повишение на цените в рамките на 1-5,6% се отчита в три области, като най-значително е във Варна.

Най-малка разлика между цените на едро и цените на дребно в ГТВ се наблюдава в Монтана – 0,03 лв./кг, а най-голяма в Плевен - 0,39 лв./кг. Във Варна средната цена на дребно в ГТВ е по-ниска от тази на едро с 0,03 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 1,11 лв./кг, с близо 1% по-ниска спрямо предходния период.

Почти в цялата страна цените на дребно на брашно в ДТО се запазват на нивата от миналата седмица и се движат в границите от 0,95 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Габрово). Само в областите Перник и София цените претърпяват промяна в сравнение с предходната седмица - понижение съответно с 2,3 и 4,6%.

Маржът между цените на едро и на дребно в ДТО е най-малък в София – 0,10 лв./кг. Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана в Плевен (0,52 лв./кг). Във Варна средната цена на дребно в малките магазини е по-ниска с 0,02 лв./кг от тази на борсите в областта.

Средно за страната, цените в ДТО са по-високи с 0,07 лв./кг или с 6,7% от тези в големите търговски вериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.