1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остават средните цени на яйцата

Без изменение остават средните цени на яйцата

Средната цена на едро на яйца - размер М за страната е 0,21 лв./брой

През анализирания период (13 – 20 март 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

През последната седмица средната цена на едро на яйца - размер М за страната е 0,21 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-ниска спрямо предходния седмичен период. Предлагането на яйца на борсите варира от 0,17 лв./бр. до 0,26 лв./бр., като най-ниската стойност е отчетена във Велико Търново, а най-високата – във Варна. В седем области се наблюдава седмично намаление на цените на едро в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., а в Благоевград и по-значително – с 0,05 лв./бр. Леко поскъпване на продукта (с 0,01 лв./бр.) е регистрирано единствено в област Варна.

Средната цена на едро на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 0,28 лв./бр. По области, стойностите са в границите от 0,25 лв./бр. в Добрич до 0,30 лв./бр. във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Спрямо предходния седмичен период се отчита повишение на цените с 0,01 лв./бр. във Варна, Добрич и Шумен и понижение с 0,01 лв./бр. в област Кюстендил.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер L в ГТВ е 0,31 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, предлагането на този размер яйца в големите супермаркети е в ценовия интервал от 0,28 лв./бр. (Варна) до 0,34 лв./бр. Леки седмични изменения на ценовите стойности, в границите от -0,01 до +0,01 лв./бр., се отчитат в пет области.

При средната цена на дребно на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) също се наблюдава леко понижение спрямо предходната седмица - с 0,01 лв./бр. до 0,25 лв./бр. В по-малките магазини яйцата от този размер се търгуват в ценовия диапазон от 0,22 лв./бр. до 0,30 лв./бр. Най-ниската стойност е отчетена в Благоевград, Кюстендил, Русе и Шумен, а най-високата – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В четири области цените отбелязват седмично понижение, достигащо до 0,04 лв./бр. в Шумен. Единствено в област София е налице повишение – с 0,02 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца - размер L в по-малките търговски обекти остава без промяна – 0,27 лв./бр. По области, предлагането варира от 0,24 лв./бр. до 0,32 лв./бр. Седмични ценови изменения се отчитат в шест областни града – поевтиняване с между 0,01 и 0,03 лв./бр., най-чувствително в Шумен.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро и на дребно на яйца - размер М е средно 0,07 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО, като и в двата типа търговски обекти достига до 0,13 лв./бр. във Велико Търново. В област Варна цените на дребно на яйцата от този размер в ДТО са по-ниски от тези на едро с 0,03 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер M в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти с 0,03 лв./бр., а при размер L - с 0,04 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.