1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават средните цени на яйцата

Без промяна остават средните цени на яйцата

Предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,20 лв./бр. във Велико Търново до 0,25 лв./бр. в областите Враца и Русе

През периода 31 октомври - 7 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, съобщават от ДКСБТ.

През анализирания период предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,20 лв./бр. във Велико Търново до 0,25 лв./бр. в областите Враца и Русе. Леко седмично намаление на цените по борсите с 0,01 лв./бр. се наблюдава в седем области, а увеличение - единствено в Силистра – с 0,02 лв./бр.

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,27 лв./бр. до 0,30 лв./бр. (в Пазарджик и Пловдив). В шест области се отчита поскъпване на яйцата от този размер с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност се отчита в Кърджали, а най-високата – в Разград, Русе и Силистра. Седмично повишение на цените в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. е налице в Добрич, Русе и София.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в границите от 0,24 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София. Седмични изменения на цените се наблюдават единствено в Габрово и София – поскъпване с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,26 лв./бр. (в Кърджали) до 0,31 лв./бр. (във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София). Леки колебания на цените спрямо предходния седмичен период се отчитат само в София – увеличение с 0,01 лв./бр. и Шумен - понижение с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като достига съответно до 0,09 и 0,10 лв./бр. във Велико Търново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.