1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават средните цените на брашно тип „500”

Без промяна остават средните цените на брашно тип „500”

Снимка:

Цени на дребно както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти са съответно 1,12 и 1,17 лв./кг.

По данни на ДКСБТ през периода 6 – 13 февруари 2013 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават на нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица средната цена на едро на брашното се запазва на нивото от 0,99 лв./кг. По борсите в страната брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,78 лв./кг до 1,14 лв./кг, като и през тази седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите в София. В 10 от областните центрове цените на едро на брашното бележат слабо седмично повишение в границите от 1% до 6,8%, най-чувствително в Благоевград. В пет от областите цените на продукта леко се понижават в рамките на 1% (Русе) – 2,4% (Смолян).

Средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,12 и 1,17 лв./кг.

По области, цените в ГТВ варират от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Ямбол). Седмично понижение на цените, в границите от 0,9 (Шумен) до 2,7% (Бургас), се регистрира в четири от областните центрове. Поскъпване на брашното с между 2,7 и 4,8% се отчита в големите супермаркети на три области (Бургас, София и Пловдив).

И през тази седмица цените на дребно в големите супермаркети са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голям е маржът отново във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната) – 0,29 лв./кг.

През изминалата седмица търговията с брашното в по-малките магазини на страната е в ценовия интервал от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (София). В седем от областите са налице леки колебания на цените и в двете посоки, в границите от -0,8 (Бургас, Сливен и Ямбол) до +3,3% (София).

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,18 лв./кг. Най-голяма разлика между двата типа цени, както и при големите супермаркети, се отчита във Враца (0,38 лв./кг). В ДТО във Варна цените на дребно на брашното остават малко по-ниски от тези на едро (с 0,01 лв./кг).

През тази седмица цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в ДТО. В по-малките магазини в Благоевград, Варна, Търговище и Добрич брашното се предлага на цени с по 0,02 – 0,03 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.